BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus: U Srbiji broj zaraženih premašio milion, preminulo još 52 ljudi, u Rusiji najviše preminulih u jednom danu od početka pandemije

BBC News na srpskom
testiranje

Vladimir Zivojinovic
Broj zaraženih u Srbiji premašio milion

U danu kada je u Srbiji registrovan milioniti slučaj zaraze korona virusom, preminulo je još 52 ljudi, dok je u Rusiji zabeležen novi crni rekord – u prethodna 24 sata je preminulo 968 ljudi, što je najviše umrlih u od početka pandemije.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od subote, 9. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno je još 5.657 novih slučajeva zaraze, pa je od početka epidemije registrovano 1.000.365 slučajeva zaraze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nabavlja najnovije i najefikasnije lekove protiv korone, koje ima svega nekoliko država u svetu u ovom trenutku i da će oni biti u upotrebi kada ih nadležni organi, odnosno Agencija za lekove, odobri.

U Velikoj Britaniji raste zabrinutost pred predstojeću zimu, pošto je ova zemlja ponovo u evropskom vrhu po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika, posle Rumunije i Srbije.

Portugal je postigao cilj i vakcinisao 85 posto stanovništva protiv kovida-19 i počeće sa imunizacijom starijih od 65 godina sa trećom dozom, objavila su tamošnje zdravstvene vlasti, prenela je agencija AFP.

U svetu je do sada zaraženo više od 237 miliona ljudi, a preminulo više od 4,84 miliona.

Dato je više od 6,43 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

U danu kada je u Srbiji broj zaraženih od početka epidemije premašio milion slučajeva, preminulo je još 52 ljudi.

Prema najnovijim zvaničnim podacima od subote, 9. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 5.657 novih slučajeva zaraze od 20.071 testiranih.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.000.365 slučajeva zaraze, a zabeležen je 8.683‬ smrtnih slučajeva, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Od početka oktobra, dakle u poslednjih devet dana, u Srbiji je preminulo više od 440 ljudi.

U bolnicama je trenutno 6.595 ljudi, a na respiratorima 285 pacijenata.

Nurse in protective gear giving patient a vaccination

Getty Images

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović, rekao je za RTS da je Srbija u produženom talasu epidemije, te da mere koje su donete moraju da se sprovode.

„Mi imamo produžen talas jer su se sklopile dve vrlo loše okolnosti – imali smo krajem avgusta povratak sa letovanja, a na to su se nadovezale razne vrste proslava.

„Povratak sa letovanja smo možda mogli, a možda i nismo mogli da sprečimo, ali smo svakako mogli da sprečimo masovna okupljanja koja su bila potpuno nekontrolisana – svadbe od 500, 600 ljudi“, rekao je Sazdanović.

Dodao je da je istraživanje koje je sprovedeno u Kragujevcu pokazalo da od kovida obolevaju i vakcinisani, ali da je razlika u težini bolesti kod zaraženih imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu, drastična.

U prethodnoj nedelji kovid-19 je odneo mnogo života. Među njima i jedne porodilje i jedne trudnice.

Sazdanović je rekao da trudnica iz Kraljeva koja je preminula od posledica korona virusa, nije bila vakcinisana i podsetio da su ginekolozi još od marta apelovali da se sve trudnice vakcinišu.

„Nažalost, nema velikog odziva za to. Mi nemamo objašnjenja zašto je to tako. Treba svi da shvatimo da su vakcine te koje štite od kovida. Vakcinacija je ključna reč, bila i biće“, naveo je Sazdanović.

Dodao je da je vrlo pesimističan i da se boji „da je ovo tek početak, da ćemo još mnogo puta čuti ovako tužne vesti“.

Načelnica Dnevne bolnice u Narodnom frontu Ana Mitrović rekla je za RTS da se trudnice mogu vakcinisanti protiv kovida i u prvom trimestru trudnoće, a što je trudnoća starija, rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

„Dnevno imamo nekoliko porođaja inficiranih trudnica, ali nema teških kliničkih slika“, rekla je dr Mitrović.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nabavlja najnovije i najefikasnije lekove protiv korone i da će oni biti u upotrebi kada ih nadležni organi, odnosno Agencija za lekove, odobri.

„Jutros smo imali sastanak oko lekova, i sa RFZO i Lončarom, analiziramo kompletan potrošeni materijal uz izgradnju bolnica i drugo. Moramo brzo da izlazimo iz kovid režima jer imamo na hiljade ljudi koji čekaju razne operacije“, rekao je Vučić.
Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

  • U Rusiji iz dana u dan crni rekordi – u poslednja 24 sata preminulo 968 ljudi
  • Velika Britanija ponovo u evropskom vrhu po broju zaraženih
  • U Rumuniji stanje alarmantno, bolnice su pred pucanjem, a Mađarska je ponudila da zbrine pacijente iz susedne zemlje
  • U Švedskoj zdravstvene vlasti obustavile upotrebu vakcine Moderna za mlađe od 30 godina
  • U svetu je do sada zaraženo više od 236,7 miliona ljudi, a preminulo više od 4,8 miliona. Dato je više od 6,39 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 10.863 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 416.950 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.763, a oporavilo se 398.413 ljudi

Do sada je preminulo 4.607, a oporavilo se 284.624 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.799, a oporavilo se 176.807 ljudi.

Preminulo je 1.980, a oporavilo se 127.009 ljudi

  • Kosovo – 160.334 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.966, oporavilo se 156.033 ljudi.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Rusija je u poslednja 24 sata zabeležila novi crni rekord. U jednom danu je preminulo 968 ljudi, što je najviše od početka pandemije.U Moskvi je prvi put od početka jula broj novih slučajeva u jednom danu premašio šest hiljada.Visoku stopu smrtnosti vlasti pripisuju niskim stopama vakcinacije.

Od početka jula u Rusiji je dnevno umiralo više od 700 pacijenata sa kovidom, u avgustu su brojke porasle iznad 800 umrlih, a 6. oktobra je dnevni mortalitet od koronavirusa prvi put premašio 900 slučajeva.

U Velikoj Britaniji raste zabrinutost zbog porasta broja zaraženih, a ta zemlja je ponovo u evropskom vrhu po broju novih slučajeva u odnosu na broj stanovnika.

Portugal je postigao cilj i vakcinisao 85 odsto stanovništva protiv kovida-19 i počeće sa imunizacijom starijih od 65 godina sa trećom dozom, objavila su tamošnje zdravstvene vlasti.

Istraživanje sprovedeno u DR Kongu, pokazalo je da nedostatak novca i loše upravljanje otežavaju odgovor na korona virus.Istraživačka grupa Kongo, sa sedištem na Univerzitetu u Njujorku, kaže da je osnovano nekoliko novih odbora koji nisu uspeli da reše probleme.U njegovom izveštaju se navodi da je objavljeno samo kako je potrošeno pest miliona dolara od 363 miliona dolara koje je MMF dodelio toj zemlji prošle godine.

Vlada Konga nije odgovorila na zahteve BBC novinara za komentar.DR Kongo jedna je od 50 zemalja u svetu koje nisu uspele da u potpunosti da vakcinišu 10 odsto stanovništva protiv korona virusa, što je cilj koji je postavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.