Kovačević: Rupa u budžetu 3,5 milijardi evra, vlast štimuje brojeve

Izbori 2022 Politika

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević pozvao danas Vladu Srbije da zbog „rupe u budžetu”, odnosno deficita od 412 milijardi dinara ili gotovo 3,5 milijardi evra, odustane od „nepotrebnih investicija” poput novog nacionalnog stadiona i ulaganja u aerodrom u Trebinju, kako bi bar delimično bile ublažene posledice loše ekonomske politike.  

– Budžetski deficit će nakon rebalansa biti za čak 230 odsto veći od prvobitno planiranog, a ogromna rupa u budžetu nastala je u jeku svakodnevnog neutemeljenog hvalisanja vlasti o ekonomskim uspesima, rekao je Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je istakao da je dodatno povećanje privrednog rasta planirano rebalansom od jedan odsto zapravo „štimovanje i naduvavanje planiranih prihoda” koji bi trebalo da pokriju egzaktne rashode, a koji su veći za 254 milijarde dinara od planiranih, odnosno za 17 odsto.

– Da je budžet „oboleo” govori i to što je prihod od PDV-a u zemlji i dalje u padu i dodatno je smanjen za 11 odsto, odnosno za 9,5 milijardi dinara, dok PDV iz uvoza po planu Ministarstva finansija i dalje raste i pokriva ovaj pad, rekao je Kovačević.

– Plan države je, dakle, da i dalje dominira uvoznički lobi, a da domaći proizvođači nisu važni, dodao je Kovačević.

Kovačević je naveo da je budžet „predizborni i nedomaćinski”, a da će rebalans sa rastućim rashodnim apetitima dugo plaćati svi građani Srbije.

– Raskalašnost Vlade Srbije će rebalansom građane koštati dodatnih sedam milijardi dinara, jer su  troškovi vlade sa 42 milijarde dinara povećani na 49 milijardi dinara, rekao je Kovačević.

Kovačević je ocenio da bi do kraja godine mogao da bude usvojen još jedan rebalans zbog budžetskog nesklada

– Javni dug bi do kraja godine mogao da dostigne 70 odsto, što je za 25 procentnih poena više od zakonom dozvoljenih 45 odsto, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da je 8. decembra prošle godine najavio da će u martu, a najkasnije u aprilu ove godine, uslediti rebalans budžeta.

– Veoma mi je žao što sam bio u pravu i što je rebalans usledio samo 120 dana nakon usvajanja prvobitno loše planiranog budžeta, zaključio je Kovačević.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.