Kragujevac ima tri mamografa, ali samo jedan radi

Društvo

Sutra se obeležava Nacionalni dan brorbe protiv karcinoma dojke. Lekari redovno upozoravaju da bi žene posle 40. godine trebalo da rade preventivne mamografske preglede, koji su spas za rano otkrivanje karcinoma, ali je u Kragujevcu do ove dijagnostičke metode mnogo teško doći.  U našem gradu postoje tri mamografska aparata, ali je od njih samo jedan u funkciji.

Jedini manograf koji u Kragujevcu radi je onaj u Univerzitetskom kliničkom centru, za koji je potreban uput lekara.

Druga dva nalaze se u službama primarne zdravstvene zaštite, ali nijedan trenutno nije u funkciji, saznaje Glas Šumadije.

Dom zdravlja ima mamograf u ATD-u, koji zbog pretvaranja te službe u Kovid ambulantu, poslednje dve godine nije dostupan za preglede.

Drugi mamomograf je u ‘‘Zastavinoj ambulanti‘‘, ali je on u kvaru takođe dve godine.

U Kragujevcu nisu mogući ni preventivni pregledi u privatnoj prasi, jer nijedna privatna specijalistička ordinacija ne poseduje ovaj aparat, tako da su Kragujevčake, može se reći, uskraćene za ovu dijagnostičku metodu, koja prema rečima lekara ‘‘spašava glavu‘‘.

U susret Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke, u Beogradu je na Kalemegdanu postavljen mobilni mamograf, koji će raditi do kraja marta. Za besplatan pregled nije potreban nikakav uput, već samo lična karta i zdravstvena knjižica.

Mobilni mamograf godinama ‘‘kruži‘‘ Srbijom, ali u Kragujevcu do sada nikada nije bio postavljen.

Prema Batutovim podacima, u Srbiji svake godine oboli bilzu 4.600 žena, a oko 1.600 umre od raka  dojke.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.