Kragujevac prvi grad koji je uveo filtere na bazi aktivnog uglja

Društvo

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je doneo odluku o obaveznoj ugradnji filtera na bazi aktivnog uglja koji treba da spreči odlazak loših izduvnih gasova i mirisa u vazduh. Ove mere, koje su na snazi od početka janura ove godine, odnose se na ugostiteljske objekte i prehrambenu industriju. 

Cena ovog filtera kreće se između 19.000 i 100.000 dinara a koliko su vlasnici morali da izdvoje iz džepa, zavisilo je od dimenzija aparata i odžaka iz kojih izlazi dim. Takođe, ono što ova mera predviđa je i da se filteri moraju menjati jednom godišnje.  

Među prvima koja je ispunila ovu obavezu je mesara „Mljacko“, a ugostitelj Marko Keljević kaže da ova investicija uopšte nije bila jeftina i da je zahtevala velike novčane izdatke. Dodaje da se ugradnja odvila u jednom danu i da je lokal tada bio zatvoren.

Keljević objašnjava da je za njega ova odluka predstavljala „samo izdatak, ali tu smo da ispoštujemo zakon i uredbu koju donosi grad, odnosno država, i da ispunimo sve što je u našoj moći“.

„To nije namet za ugostitelje, to je ulaganje u zdravlje stanovništva, jer samo zajedno možemo da pristupanjem rešavanju problema koji utiču na kvalitet života svakog od nas, učinimo ovaj grad prijatnijim i zdravijim mestom za život“, kaže članica Gradskog veća za komunalne delatnosti Maja Angelovska. 

Kazne za one koji filtere ne postave kreću se od 60.000 do 250.000 dinara u zavisnosti od toga da li je reč o preduzetniku ili pravnom licu. Međutim, kažnjavanje je za sada odloženo.  

„Situacija je takva da je inspekcija trenutno na terenu i koliko smo mogli da vidimo ugostitelji su nabavili te ekološke filtere. Međutim, oni se još uvek ugrađuju sporo jer nema dovoljnog broja ovlašćenih servisera, tako da smo konstantovali dodatni rok za ugradnju i kažnjavanje“, objašnjava Angelovska.  

Grad Kragujevac je pored mere ugradnje filtera, takođe i prvi grad koji je zabranio gradnju bez sadnje drveća, a dalje je na nadležnim institucijama da ove mere sprovedu u delo.  

Tagovi:

1 thoughts on “Kragujevac prvi grad koji je uveo filtere na bazi aktivnog uglja

  1. Sad kad imamo te filtere moze i pijaca da se završi jer garez nece padati po voću i povrću na tezgama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.