Kragujevačka LegoMafia – Prvi put da jedna ekipa koja nije slovenačka bude u prve tri na regionalnom takmičenju u Sloveniji

Društvo Grad

Naši sugrađani, učenici Prve kragujevačke gimnazije, osvojili su drugo mesto u generalnom plasmanu na takmičenju First Lego League Adria u Ljubljani, i tako se plasirali na svetsko takmičenje koje će u maju biti održano u Marakešu, u Maroku.

  • U Maroku će se takmičiti 66 ekipa iz 42 zemlje sveta, mislimo da imamo dobar potencijal da ostvarimo nešto na tom takmičenju, kaže jedan od učenika, Strahinja Milovanović.

Pored Strahinje, tim čine još sedmoro đaka Prve kragujevačke gimanzije: Olivera Vucelić, Lena Stanković, Jovan Mihailović, Pavle Novaković, Marko Bogićević, Danilo Milošević i Mihailo Aleksić. Njihove mentorke su Marina Jelenić, Ana Stanković, Ljubica Mudrić Staniškovski i Katarina Veljković, a stariji učenik Mihailo Miletić takođe je dobio ulogu mentora.

  • Ovo je jedina ekipa koja će predstavljati Srbiju, to je tim koji će pre svega predstavljati naš grad, školu i zemlju. Na ovaj način mi pokazujemo kako u stvari i nije tako loše naše školstvo i da imamo đake koji mogu da se takmiče i sa svetskim ekipama, rekla je za Glas Šumadije profesorka Katarina Veljković.  

Đaci Prve kragujevačke gimnazije godinama unazad donese odlikovanja sa mnogih takmičenja, postižu uspeh kako unutar naše zemlje, tako i širom sveta, a plasman na nedavnom takmičenju u Ljubljani od izuzetnog je značaja.

Profesorka Katarina Veljković osvrće se na sam početak takmičarskog ciklusa, kaže da je ekipa na nacionalnom takmičenju u Jagodini osvojila prvo mesto i kao prvoplasirana ekipa, sa još četiri ekipe iz Srbije, kvalifikovala se za regionalno takmičenje u Sloveniji. Osvojili su prvo mesto u generalnom plasmanu i bili su prvi na stolu gde se vidi kako je njihov robot uradio i rešio prepreke. U Ljubljani se takmičilo 28 timova iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Katarina Veljković objašnjava da se takmičenje sastoji iz četiri kategorije – inovativni projekat, dizajniranje robota, robot igra i osnovne vrednosti. Sva četiri dela su objedinjena i rešavaju jedan izazov, a to je energija. Prepreke koje se vide na stolu su u vezi sa energijom, kao i sam projekat pod nazivom „Briketiranje džibreˮ, odnosno briketiranje koštica šljiva od biomase, to jest džibre koja se dobija kada se proizvodi rakija.

Istraživanje je teklo kroz teorijsko ispitivanje, kroz iščitavanje radova da bi se utvrdilo da postoji mogućnost da se ljudi greju na koštice šljiva. Potrebno je da se one briketiraju, odnosno da se naprave mali komadi. Istraživanje je urađeno na Mašinskom fakultetu gde je proverena toplotna moć i gde je potvrđeno da se mogu koristiti u te svrhe.

Mentorka ističe da je sve bilo na učenicima, da su one bile tu samo da nadgledaju proces rada, kaže da se na ovom projektu radi od septembra meseca. Ona objašnjava i kako izgleda samo takmičenje, ekipa treba da pripremi prezentaciju i da jasno navede i objasni šta su radili od istraživanja do konkretne realizacije. Za Maroko počinju da se spremaju, prezentovanje će biti na engleskom jeziku, pa samim tim je potrebna priprema, proći će kroz pitanja koja bi mogla da im budu postavljena od strane sudija.  

Glasu Šumadije su neki od takmičara preneli svoje utiske iz Slovenije, istakli šta očekuju u Maroku, da li se raduju i kako je tekao proces konstruisanja robota.

  • Ovo je bilo potpuno drugačije, posebno iskustvo, jedan inovativan način da se nešto nauči u odnosu na redovnu školu, kaže Jovan Mihailović.

Marko Bogićević se osvrće na druženja i kaže kako je to obeležilo ovo takmičenje. Više sati su provodili zajedno i postali kao prava porodica. Imali su i slobodno vreme, pa su obišli i druge gradove.

Pavle Novaković objašnjava kako je tekao proces i raspodela poslova u timu:

  • Kada smo dobili sto podelili smo prepreke na dve baze koje su nam blizu da bismo mogli da napravimo što lakšu alatku da bi bilo manje programiranja i da bismo mogli za dva i po minuta, koliko imamo vremena, da rešimo ceo sto. Prvo radimo u programu koji je Lego napravio, u suštini koristimo taj njihov „brejk spajkˮ i imamo senzore i četiri motora uz pomoć kojih se robot kreće. Naš robot se zove Lepi.
  • Radujemo se odlasku u Maroko, to je na drugom kontinentu, očekujemo da ćemo dobro proći, jer smo se za ovo spremali tokom cele sezone i nadamo se najboljem, istakla je Olivera Vucelić.

Profesorka Katarina Veljković je naglasila da im je jedina briga da sakupe dovoljno novca do 1. aprila kada treba da se registruje ekipa. Istakla je da im je grad Kragujevac pomogao da odu u Sloveniju i da se nada da će se i sada odazvati. Trude se da nađu sponzore koji bi im pomogli. Takođe, prikupljanje novca vrši se preko žiro računa škole i donacije mogu da budu individualne ili od strane kompanija.

Ovo je i prilika da sugrađani pomognu da đaci našeg grada odu u Maroko na svetsko takmičenje.  

U nastavku navodimo instrukcije za plaćanje.

Broj žiro računa: 840-29550845-64; model 97; poziv na broj: 8801699080174412100; svrha uplate: Donacija za Lego times.

Piše: Sandra Solujić
Fotograf: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.