Kragujevačka opozicija najavila podnošenje krivičnih prijava protiv gradskih čelnika zbog zemljišta kod „Zastavinog servisa“ (VIDEO)

Ekonomija Grad Politika

Parlamentarna opozicija u Kragujevcu optužila je danas gradske čelnike da su odlukom da se isplati gotovo 300 miliona dinara privatniku za zemljište koje je državna svojina, prekršili više zakona i najavila podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih.

Konferencija za novinare svih 36 opozicionih odbornika održana je kod „Zastavinog servisa“ gde se nalazi sporno zemljište površine oko tri hektara.

Odbornik Kragujevačke inicijative Slađan Rakić je najavio da će koliko sutra biti podnete krivične prijave u nadležno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

On je rekao da će svi opozicioni odbornici istrajati u borbi da zaštite budžet grada, jer je u pitanju veliki iznos, približan onom koji je predviđen budžetom za 2024. godinu za sve kapitalne investicije, osim puteva.

Opozicija je u pozivu za današnju konferenciju za novinare navela da se radi o „kapitalnoj pljački u Kragujevcu od strane gradskih čelnika“.

Rakić je objasnio da je privatnik iz Sremske Kamenice svojevremeno kupio dva objekta kod „Zastavinog servisa“ i dobio oko 60 ari zemljišta na korišćenje za šta je platio milion dinara, a da predmet ove prodaje nije bilo zemljište površine oko tri hektara koje je ostalo u vlasništvu Republike Srbije, odnosno grada Kragujevca.

  • Pošto je grad Kragujevac nameravao da na toj lokaciji gradi novu Autobusku stanicu, išao je na sklapanje sporazuma gde bi tom privatniku bilo isplaćeno za kupljene objekte oko 1,2 miliona dinara. Kako on to nije prihvatio, automatski se otišlo na sud, rekao je Rakić.

Kako je dodao, gradska uprava za razvoj je Osnovnom sudu uputila dokument u kome se navodi da je taj privatnik upisan samo na objektima, a ne i na zemljištu.

  • Dostavljen je 2021. godine i dokument javnog gradskog pravobranilaštva koje osporava pravo na naknadu za nepokretnosti. Znači, mogu da mu se plate objekti, a ni slučajno zemljište, rekao je Rakić.

Istakao je da ima osnovane sumnje da je zatim došlo do kršenja više zakona.

  • Gradsko javno pravobranilaštvo uputilo je zahtev Gradskom veću da donese zaključak da van suda, sporazumno  platimo nešto što je naše, tih 300 miliona dinara, rekao je Rakić.

Po njegovim rečima, „baš tih meseci gradski pravobranilac je dao otkaz“ i da mu razlog nije poznat, a da je slučaj preuzeo zamenik pravobranioca.

Zaključak Gradskog veća je zatim, kako je rekao, dostavljen Skupštini grada, da se prekine sudski spor i obavi isplata privatniku iz Sremske Mitrovice, a predlagač na sednici Skupštine bio je tadašnji i sadašnji gradonačelnik Nikola Dašić.

  • Imamo osnovanu sumnju da je prekršeno više zakona, zato ćemo koliko sutra otići u Kraljevo gde se nalazi Više javno tužilašto i podneti krivične prijave i pokušati da zaštitimo budžet grada, rekao je Rakić.

Ocenio je da se u tom slučaju radi o „organizovanom kriminalu“ zato što je više lica učestvovalo, počev od kabineta gradonačelnika, zatim javnog gradskog pravobranilaštva, Gradskog veća, do Skupštine grada Kragujevca, kao kolektivnog organa iza koga su, kako je rekao Rakić, „pokušali da se sakriju“.

Rakić je rekao je da su na prijavama potpisi svih 36 opozicionih odbornika koji će sutra otići u Kraljevo.

  • Za naredni period imamo četiri-pet koraka spremnih, ali ne bi da otkrivam, naredni ćete saznati u ponedeljak, najavio je Rakić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.