Kragujevčani o ProGlasu: Ovo je nova vrsta nade da se nešto zaista može promeniti (VIDEO)

Društvo Grad Politika Video

„ProGlas je nešto što je već odavno trebalo da se desi, ovo je jedna nova vrsta nade da neke stvari mogu zaista da se promene. Iskreno se nadam da ćemo posle izbora stati na put nasilju koje je sveprisustno”, rekla je jedna od Kragujevčanki koja je bila deo velikog broja građana koji su večeras podržali ProGLas.

Sedma trbina ProGlasa, prva na otvorenom, održana je večeras kod Krsta. Više od 2000 građana slušalo je obraćanja sudije i pisca Miodraga Majića, Tamare Džamonje Ignjatović, profesorke Univerziteta u Beogradu, dr Ivanke Popović, profesorke Univerziteta u Beogradu i Save Manjlovića, pravnika.

U anketi Glasa Šumadije jedna od sugrađanki je navela: „ProGlas su podržali izuzetni intelektualci, intelektualni vrh ove zemlje, i ja ih potpuno podržavam, posebno zbog mladih, zbog svoje dece. Potpuno podržavam ono što oni predviđaju i očekujem da će se nešto desiti nabolje”. Na pitanje da li izlazi na izbore i šta očekuje, sagvornica navodi da izlazi svakako, te da nije neki veliki optimista kada je reč o unutrašnjosti Srbije, ali da se nada da će se dogoditi promene, „brojnost je sve veća, omladina i mi starimo se budimo i nadam se da će to otići u nekom dobrom smeru”.

Jedan od prisutnih sugrađana rekao je da je „ProGlas jedna predivna stvar, predivnih ljudi za prave građane”. Na predstojeće izbore izlazi, a želja mu je da ovaj režim padne i „da se nikada ne vrati, da se svi lopovi uhapse i da jednom počnu i mladi da žive”. Istakao je da je on penzioner koji je „ubijen od ove vlasti”.

Još jedna do Kragujevčanki rekla je da je ovo savršena ideja i „aktiviranje građana na najbolji način”. I ona izlazi na izbore, a od njih očekuje promene.

„ProGlas je prava stvar da se otarasimo ove bede, da iskristališemo društvo”, mišljenje je još jednog sugrađanina koji je večeras podržao inicijativu ProGlas. On je rekao da se nada pobedi opozicije.

Sagovornik koji nije iz Šumadije, ali koji je rado došao u Kragujevac da podrži sve ono što se ProGlasom ističe, rekao je da je potrebno posle nekog vremena očistiti određene stvari, da je potrebno promeniti ono što ne valja.

Sudija i pisac Miodrag Majić prvi se obratio prisutnima sa rečima: „Sudiji nije mesto na mitinzima, sudiji nije mesto na govorima ove vrste, ali u zemlji koja ima zakone i suda. U zemlji u kojoj nema zakona i suda, svakom sudiji je ovde mesto sa vama”.

 „Niko nema pravo da nas tretira kao robove i da nam govori da smo plaćenici, da smo građani drugog reda i da nemamo pravo da danas budemo u sali koja je namenjena za neke druge”, naglasio je Majić.

Profesorka psihologije Tamara Džamonja Ignjatović istakla je da je naše mentalno zdravlje ugroženo i kontaminirano na različite načine, „kao što udišemo loš vazuh, tako udišemo jedno mentalno zagađenje i ovi izbori su prilika da prodišemo taj čist vazuh”.

Bivša rektora Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivanka Popović osvrnula se posebno na obrazovanje i rekla da „obrazovanje stvara ljude sa znanjem, a bez znanja nema kvalitetnih institucija, bez znanja nema kvalitetne industrije, nema sigurnog zdravstva, nema kvalitetnog školstva, sigurnih građana”.

Pravnik Savo Manojlović istakao je da 17. decembra treba izaći na izbore i izabrati one koji će nama služiti, „ova država ne pripada političarima, ova država pripada građanima, suverenost u svakoj demokratiji zanovana je na vama, a izbori su javni konkurs za slugu ovog naroda”.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke

Novinarka: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

1 thoughts on “Kragujevčani o ProGlasu: Ovo je nova vrsta nade da se nešto zaista može promeniti (VIDEO)

  1. Do pobede treba mnogo.Ovo od sinoc nije se culo na Aerodromu ,Erdecu ,Bresnici,Erdogliji i svim ostalim naseljima van centra.Angazujte automobile sa razglasima i svaki dan po selima i prigradskim naseljima objasnite narodu da ima jos neko u ovoj drzavi osim njega.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.