Kvaka 23: Nada u neodustajanju (VIDEO)

Politika Video

Srbija propada kao društvo i skup njenih građana i institucija, izjavio je u intervjuu FoNetu istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Filip Balunović i ukazao da je njeno društveno tkivo doživelo nekrozu, što je problem koji se vuče decenijama, ali se posledice tog procesa danas najsnažnije osećaju.

On je u serijalu Kvaka 23 ocenio da krilatica „opstanak Srbije“ implicira ugroženost koja dolazi od rečenica kojima se teoretičari zavere, jedan deo javnosti i političke elite služe gotovo svakodnevno.

To je odgovor na ukorenjene strahove i čini savršeni paket paralelne realnosti koju pokušavaju da nam saopšte „odozgo“, protumačio je Balunović u razgovoru sa Zoranom Sekulićem.

  • U proteklim decenijama za Srbiju je postalo karakteristično da njene vlasti, a onda i jedan deo građana, sve vreme misle da je ona u centru pažnje svetskih trendova, rekao je Balunović i primetio da to za jedan deo kvazijavnosti predstavlja hranu za razne teorije zavere.

Ako nasuprot tome Srbiju posmatramo kao državu koju čine njene istitucije, onda je njen opstanak, kako je naglasio, ugrožen proteklih 30 godina..

Ukoliko, s druge strane, Srbiju posmatramo na način nacionalističke Srbije, uključujući i aktuelnu vlast, a to je nekakav mit koji nam lebdi iznad glava dok grcamo u svakodnevnim problemima, Balunović onda razume zašto vlast opstanak mita predstavlja kao opstanak države, posebno u promenjenim geopolitičkim okolnostima.

Upitan da li su možda neki strahovi ipak opravdani, on je odgovorio potvrdno ako je reč o nekim egzistencijalnim potrebama za resursima, poput struje ili gasa, ali misli da bi, umesto kukanja i sejanja straha, hladne glave trebalo predočiti jasan plan šta da se uradi.

  • Rukovodstvo svake zemlje, pa i ove, izabrano je da bi rešavalo probleme građana. Ukoliko oni za to nisu sposobni, ukoliko će plakati, kukati i sejati strah, onda je možda vreme da ih zamenimo nekim drugim ljudima, poručio je Balunović.
Fotografije: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.