Kvaka 23: Ne smemo biti izolovani (VIDEO)

Društvo

Naši parlamentarci transferišu način govora iz Skupštine Srbije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, izjavila je u intervjuu FoNetu Nataša Vučković iz Centra za demokratiju, koja se nada da Beograd neće doneti pogrešnu odluku o izlasku iz SE, u slučaju prijema Kosova, jer bi time bila stavljena tačka na evropske integracije.

Biti član Saveta Evrope je preduslov da budete i član Evropske unije, objasnila je Vučković u serijalu Kvaka 23 i napomenula da bi eventulni izlazak iz SE bio veoma loš i za građane Srbije.

Svi govore kako će građani srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji dobiti pravo da se žale Evropskom sudu za ljudska prava za povredu ljudskih prava. Izlaskom iz Saveta Evrope, onda bi građani Srbije izgubili to pravo, ukazala je ona u razgovoru sa Zoranom Sekulićem.

Nisam sigurna da bi bilo koja vlada to mogla to da opravda pred građanima, naglasila je Vučković.

Prema njenim rečima, Srbija mora da se ponaša zrelo na međunarodnoj sceni, što zahteva mirno sagledavanje sopstvene pozicije u kontaktu sa partnerima i sagovornicima, pre svega iz Evropske unije, ali i kretanja u okruženju i globalno.

Kako je precizirala, moramo znati kuda smo se uputili, kako hoćemo da delujemo u međunarodnoj zajednici, šta ćemo da radimo ako Kosovo postane član Saveta Evrope, a šta ako taj proces krene dalje.

Ne možemo biti izolovani u međunarodnoj zajednici, to smo jednom probali i nije radilo. Dalo je katastrofalne rezultate koje i danas vidim, ukazala je Vučković. 

Ističući da nije iznenađena preporukom Parlmentarne skupštine Saveta Evrope da Komitet ministara primi Kosovo u ovu organizaciju, ona je ocenila da su motori za kretanje u tom pravcu upaljeni posle prihvatanja Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Srbija jeste stavila rezerve na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali ne i u Savetu Evrope, rekla je Vučković, osvrćući se na odredbe Ohridskog sporazuma.

Ona smatra i da je izlazak Rusije iz Saveta Evrope, posle napada na Ukrajinu, samo olakšao donošenje preporuke o članstvu Kosova u Savetu Evrope, ali naglašava da bi Komitet ministara uradio jako dobru stvar ako odložio formalnu odluku i sačekao formiranje Zajednice srpskih opština.

Upitana koliko je na ovakav razvoj situacije sa procedurom prijema Kosova u Savet Evrope uticala činjenica da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom Evropske unije, kao i incident u Banjskoj, Vučković je odgovorila da to nisu glavni razlozi, ali da delimično jesu uticali.

Kako je objasnila, nama ne pomaže to što se ne usklađujemo sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom. Srbija zbog toga, ali i incidenata poput onog u Banjskoj, „ima jednu negativnu konotaciju“ i deluje da nije potpuno predvidljiv partner za Evropsku uniju. 

Unija od svojih kandidata za članstvo očekuje da budu predvidljivi i da slede njene zajednički donete odluke. Ako vi to niste, onda je teže da se izborite za neke druge odluke koje bi vama išle u prilog, predočila je Vučković.

Ovo sa Kosovom je snažno uzburkalo naše nacionalne osećaje, uverenja i političke pozicije, kao što nije bezazleno i ima razne reperkusije po Srbiju ni to se dešava u Ujedinjenim nacijama sa rezolucijom o Srebrenici, ocenila je ona, ali je važno da razumemo u kojem okviru možemo da reagujemo.

Vučković misli vlast sada ima vrlo veliku potrebu da „osenči“ tu svoju obavezu da se mnogo ne protivi ulasku Kosova u Savet Evrope, zbog Briselskog sporazuma i Ohridskog sporazuma. 

Prema njenom tumačenju, vlast koristi antievropski i jak nacionalni narativ uvek kada mora da uradi nešto neprijatno, a na šta se obavezala, jer se emocijama razne stvari lakše mogu pokriti.

Naša pozicija odbrane teritorijalnog integriteta je utemeljena kroz nekoliko generacija političara i tu nema zbora, ali moramo da vidimo šta ćemo iz toga izvući za dobro države, a ne da imamo štetu, rekla je Vučković.

Kako je upozorila, samovlasno preduzimanje nekih kampanja nije dobro, ukoliko zaista nameravamo da idemo u pravcu Evropske unije. 
Vučković smatra da nacionalni osećaji koji su sada uzburkanu stvaraju kovitlac iz kojeg ne umemo da se lako izvučemo, ali misli da građani Srbije moraju i vladu i poslanike da pozovu na  odgovorno ponašanje i bolje razumevanje pozicije Srbije u svetu. 

U tom kontekstu ona vidi i ponašanje poslanika Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koji ili ništa nisu naučili kako tamo stvari fukcionišu ili namerno ne žele da pokažu pripadnost toj organizaciji kroz usvojeni kodeks ponašanja. 

To nije dobro za Srbiju, nije dobro da tako delujemo, da ne umemo dostojanstveno i s poštovanjem da se obraćamo drugim ljudima i tako gradimo svoju poziciju u međunarodnoj zajednici ustaljenim načinima ponašanja, ukazala je Vučković.

Upitana da li se na osnovu istupanja predstavnika Srbije na međunarodnoj sceni može zaključiti da Srbija želi u Evropsku uniju, ona je uzvratila da odgovor nije lak zato što zaista mnogo kaskamo u raznim reformama.

Ključno je da ljudi koji donose odluke o tome pokažu Evropskoj uniji, ali i našim građanima, entuzijazam da hoćemo da postanemo član jedne takve organizacije, ali mi to ne  pokazujemo, naglasila je Vučković. 

Kako je primetila, nove geopolitičke okolnosti su u Evropskoj uniji pitanje proširenja ponovo stavile na dnevni red, ali se taj prozor kratko otvara i sada imamo priliku da koračamo brže. 

Pitanje je, međutim, da li smo za to sposobni, da li imamo odluku o tome , da li imamo neko kamenje okačeno o noge koje nas vuče ka dole i kako da se toga oslobodimo, rekla je Vučković. 

Ona, ipak, misli da realno imamo šansu da uskočimo kroz taj prozor u Evropsku uniju i ističe da je to najbolje mesto za Srbiju. 

Ono nije idealno, ima mnogo mana i mnogo pitanja o tome kako će ubuduće funkcionisati, „ali ovaj napor koji mi činimo u javnosti da predstavimo da negde drugde postoji nešto bolje, to nije tačno i to nije verno realnosti“, zaključila je Vučković.

Izvor: FoNet
Fotografija: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.