Kvaka 23: Rezolucija i posledice (VIDEO)

Društvo Politika
  • Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici ne može da ima krivičnopravne implikacije, ali može da ima političke i moralne posledice, izjavio je u intervjuu FoNetu advokat Novak Lukić, koji je 15 godina, kao pravni zastupnik, učestvovao u postupcima pred Haškim tribunalom.

On je u serijalu Kvaka 23  naglasio da su međunarodni sudovi krivičnopravno utvrdili da se u Srebrenici dogodio genocid, a da se odnos Srbije prema tome vremenom menjao, u različitim fazama državne politike.

Kao svojevremeno jedan od članova pravnog tima Srbije u postupku po tužbi Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, Lukić je predočio da se ni u jednoj od presuda tog suda, niti Haškog tribunala, ne pominje genocidni narod, već se insistira na tome da su zločine počinili pojedinci.

Kako je rekao u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, Međunarodni sud pravde je u presudi po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije decidirano utvrdio da nijedan pripadnik, što Vojske Jugoslavije, što Republike Srbije nije bilo kojom svojom radnjom učestvovao u genocidu.

Fotografija: Milica Vučković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.