LICEJ KNEŽEVINE SRBIJE I PRVOSLAV RAKOVIĆ – NOVI NAZIVI ULICA U KRAGUJEVCU

Grad

Gradsko veće utvrdilo je predlog o promeni naziva ulice Đure Pucara Starog u Licej Kneževine Srbije i uputilo Ministarstvu za poslove državne uprave i lokalne samouprave radi dobijanja saglasnosti. Inicijativu za promenu naziva ulice koja se nalazi u MZ 1. maj Odboru za određivanje naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta, podneli su Univerzitet u Kragujevcu, Ekonomski i Pravni fakultet i Druga kragujevačka gimnazija, a inicijativi se pridružio i Sportsko – rekreativni centar Mladost. U inicijativi za promenu naziva ulice podnosioci su naveli da je ukazom kneza Miloša Obrenovića od prvog jula 1838. godine osnovan Licej Knjaževstva Serbskog u Kragujevcu, tada prestonom gradu, kao prva visokoškolska ustanova u modernoj Srbiji. Osnivanje Liceja ima najznačajniju ulogu u razvoju moderne Srbije i njenih prvih pokušaja da obrazuje stučnjake u oblasti prava i državne uprave. U godini kada se navršava 180 godina od osnivanja Liceja i 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestoni grad, promena naziva ulice, smatraju predlagači, bio bi doprinos obeležavanju predstojećih jubileja.
Resornom ministarstvu Gradsko veće uputilo je i predlog da ulica koja se nalazi u MZ Pivara, a koja se proteže od Gromovića ulaza, kroz bivši krug Zastave, do ulaza u krug fabrike FCA Srbija, ponese ime Prvoslava Rakovića. Inicijativu je pokrenulo Udruženje Kragujevac – naš grad. Prvoslav Raković je došao u Zastavu aprila 1955. godine i postavljen je najpre za pomoćnika generalnog direktora, a potom i za generalnog direktora. Tu dužnost obavljao je do kraja 1974. godine i taj period ispunjen je njegovim izuzetno uspešnim rukovođenjem.
Ukoliko oba predloga dobiju saglasnost nadležnog ministarstva, predlozi će zatim biti upučeni u skupštinsku proceduru.
Gradsko veće dalo je saglasnost na pokretanje postupka javne nabavke u otvorenom postupku usluga za održavanje javnog osvetljenja na gradskom i seoskom području. Članovi veća doneli su i odluku o obezbeđivanju sredstava za sufinansiranje projekta OCD u saradnji UNDP – a i grada Kragujevca, kroz „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ koji ima za cilj jačanje partnerskih odnosa između lokalne samouprave i civilnog društva.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.