MASTER KLAS MAĐARSKOG PIJANISTE

Društvo Kultura

U organizaciji grada Kragujevca, Muzičkog centra i Ambasade Mađarske u prisustvu Hajnalke Rafailović, prvog sekretara mađarske ambasade i atašea za kulturu, Aleksandra Štajna, pomoćnika gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, profesora i učenika Muzičke škole Dr Miloje Milojević i studenata FILUM-a u sali Muzičke škole, slepi pijanista iz Mađarske, Tamaš Erdi održao je master klas. Sa studentima violine, mađarski umetnik svirao je kompozicije Mocarta a kasnije sa njima razgovarao o istoriji muzike, umetnosti kao i o svom obrazovanju i muziciranju.

Posle kraće probe sa studentom violine uspeli smo da zajedno odsviramo Mocartovu E-mol sonatu za violinu i klavir i da to zvuči sasvim dobro. To potvrđuje da je sve moguće u muzici, pa i zajedno svirati iako se vidite prvi put i ne govorite isti jezik, savršeno dobro smo se razumeli, kaže pijanista Tamaš Erdi. Današnji susret sa đacima i studentima mogu da nazovem master klasom jer je svako od nas nešto novo naučio.

Slepi mađarski pijanista Tamaš Erdi vid je izgubio u inkubatoru ali je vrlo rano pokazao interesovanje za muziku. Da bi naučio da svira klavir, profesori su koristili jedinstveni ”strukturalni metod”, uz pomoć kog je prekomponovao muziku koju je čuo. Vrlo mlad nastupao je na prestižnim festivalima u svetu. Na Kraljevskom konzervatorijumu u Torontu 2002. godine Tamaš je diplomirao kao klavirski umetnik kod Leona Flajšera. Svirao je sa simfonijskim orkestrima iz Kanade, Islanda, Austrije, Mađarske, Rusije, Rumunije. Nastupao je u Karnegi holu, Linkoln centru, svirao je u Siberiji, Rusiji, Kuvajtu, Libanu, SAD, Kanadi, u nekoliko evropskih gradova, a nedavno u Londonu. Vlasnik je prestižnih nagrada, a 2012. godine dodeljena mu je državna dekoracija „Orden zasluge Republike Mađarske, Viteški krst“.

U okviru koncerte sezone Muzičkog centra, Tamaš Erdi nastupiće u sali Prve kragujevačke gimnazije u petak, 18. oktobra od 20 sati. Kragujevačkoj publici će se predstaviti koncertom Evropska razglednica i sviraće dela čuvenih ruskih kompozitora Musorgskog, Prokofjeva, Čajkovskog i Skrjabina.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.