Michael Schnueker: Wacker Neuson će graditi fabriku gotovih proizvoda u Kragujevcu

Ekonomija Grad

Pre mesec dana za novog generalnog direktora fabrike „Wacker Neuson“ u Kragujevcu imenovan je Michael Schnueker iz Nemačke, koji je na tom mestu zamenio dotadašnje direktore Dragana Lukića i Branka Ilića.

Schnueker je veoma iskusan menadžer koji je radio u „Daimleru“, „BMW-u“, “ Bombardier-u“ … Dolaskom u Kragujevac on karijeru dugu skoru 40 godina  nastavlja u „Wacker Neusonu“, a i njegovom timu u „Vakeru“ su još dva rukovodioca iz inostranstva.

U razgovoru za Glas Šumadije, prvom od dolaska u Kragujevac, Michael Schnueker kaže da su „promena rukovodstva bilo koje kompanije uobičajena poslovna praksa“.

 • U slučaju naše kompanije, to je jedna brižljivo planirana odluka koja je deo naše strategije razvoja. Ta strategija podrazumeva izgradnju vrhunskog poslovnog sistema u oblasti proizvodnje čeličnih komponenti. Wacker Neuson Kragujevac je jedina članica WN Grupe koja se bavi ovakvom vrstom proizvodnje i namera nam je da u ovoj industriji postanemo lider u izvrsnosti u poslovnim procesima i kompetencijama.
Molimo vas da navedete imena svih novih rukovodilaca fabrike uz osnovne podatke iz njihove radne biografije, odnosno ključne reference za angažovanje u fabrici u Kragujevcu.
 • Ja sam diplomirani ekonomista sa višedecenijskim radnim iskustvom, naročito u polju poslovnih transformacija. Svoje bogato iskustvo gradio sam u velikim razvijenim sistemima (npr. Porsche, Daimler, Bombardier) gde sam već postigao uspehe kakvi se očekuju i u Kragujevcu, a koji podrazumevaju transformaciju kompanije kroz unapređenje efikasnosti u procesima i optimizaciju poslovanja ka većoj fleksibilnosti i prilagodljivosti promenljivim tržišnim uslovima.
 • Tu su još dva zaposlena iz okvira Wacker Neuson Grupe, koji će pomoći na tom putu promena. Na mestu direktora proizvodnje imenovan je gospodin Rajnhard Hager (Reinhard Hager), koji već duže od 10 godina kroz različite savetodavne uloge aktivno radi na unapređenjima proizvodnih procesa i povećanju produktivnosti proizvodnje u Kragujevcu. Na mestu tehničkog direktora postavljen je kolega iz Češke, Premisl Nemec (Premysl Nemec). Njegova ključna zaduženja biće usmerena na tehnološki procesi, a posebno na automatizaciju i robotizaciju procesa zavarivanja. Gospodin Nemec sa sobom nosi osamnestogodišnje iskustvo na različitim liderskim pozicijama u kompaniji Doosan Bobcat iz Češke, a osim jedne doktorske i dve inženjerske diplome, on ima i zvanje međunarodnog inženjera zavarivanja.
Navedite imena onih rukovodilaca koji su zamenjeni kao i razlog za smenu? Da li su oni ostali da rede u fabrici „Wacker Neuson“ i na kojim pozicijama?
 • Tokom poslednje tri godine, koliko su gospodin Branko Ilić i gospodin Dragan Lukić bili na poziciji direktora, izvršili su uspešno projekat izgradnje nove fabrike i preseljenje celokupne proizvodnje i procesa iz starog pogona u novi bez zaustavljanja linija kod naših kupaca. Kao što je već navedeno, u okviru strategije razvoja kompanije došlo je do tačke gde je neophodna transformacija poslovanja i za koju su neophodne dodatne kompetencije i iskustvo kako bi ona bila sprovedena što efikasnije. Ova promena predstavlja zajednički dogovor koji omogućava novo poglavlje u razvoju fabrike i njenoj pripremi za budućnost. Prethodni direktori napustili su kompaniju kako bi se prihvatili nekih novih izazova u svojoj karijeri.
Kakvi su planovi novog menadžmenta za razvoj fabrike u Kragujevcu? Da li će fabrika ostati i ubuduće verna dosadašnjem proizvodnom programu?
 • Wacker Neuson u Kragujevcu bavi se proizvodnjom zavarenih čeličnih komponenti za lake i kompaktne mašine koje se proizvode u fabrikama WN Grupe u Austriji i Nemačkoj. Naravno, nastavljamo da se bavimo istim poslom, a postojećim proizvodima dodaju se u ovoj godini i nove grupe sličnih proizvoda, ali i onih za čiju proizvodnju će se koristiti potpuno nove tehnologije i znanja. Usled toga, ključni deo našeg plana za budućnost jeste i pripremanje organizacione kulture, nivoa znanja i stručnosti za sve novine koje nas očekuju.
Koje su investicije planirane u 2024. godini, kolika je vrednost?
 • Vrednost investicija u 2024. još uvek nije moguće komunicirati, ali ova godina biće posebno značajna za Wacker Neuson u Kragujevcu, jer će do kraja godine u fabriku stići četiri nova robota za zavarivanje. Tako će kompanija u 2025. ući sa ukupno šest robota za zavarivanje. Osim boljeg kvaliteta proizvoda i veće produktivnosti, ulaganje u robotizaciju donosi i izmenu strukture znanja i stručnosti zaposlenih. Kompanija će uložiti i značajna sredstva u obuku kako bi umesto dosadašnjih zavarivača i tehničara zavarivanja izgradili novu organizaciju operatera i programera robota. 
Da li ima investicija koje su odložene, navesti koje su to investicije, koji je razlog za odlaganje i kada će biti nastavljene?
 • Prvih 20.000 kvadrata proizvodnog pogona nove fabrike Wacker Neusona u Kragujevcu useljeno je i započelo sa radom u toku 2023. Na istom placu planirana je dogradnja fabrike za još 30.000 kvadrata proizvodne hale u okviru koje je planirano i moderno postrojenje za farbanje gotovih delova kao i uvođenje dodatnih novih tehnologija i dalja automatizacija procesa. Kao što je već poznato, Wacker Neuson najavio je i da će graditi fabriku gotovih proizvoda u Kragujevcu za šta smo kupili plac u blizini postojeće fabrike. Ova dva dodatna projekta nisu zaustavljena, već su samo promenjeni njihovi rokovi usled trenutnih tržišnih okolnosti u Evropi. Oba projekta se i dalje nalaze u fazi detaljnog planiranja kako bi veoma brzo mogli da budu sprovedeni. 
 • Wacker Neuson posluje u Kragujevcu već 17 godina, sa dodatnim kapacitetima koje planiramo vidimo daleko uspešniju narednu deceniju u odnosu na prethodne dve i još veću ulogu naše kompanije u životu grada Kragujevca i cele Srbije.
Koliko fabrika ima radnika i da li se planira povećanje broja zaposlenih?
 • U fabrici trenutno radi više od 500 zaposlenih. Broj zaposlenih varira, ali se u svakom slučaju, Wacker Neuson Kragujevac čvrsto drži svojih obaveza prema Republici Srbiji kada je u pitanju održavanje potrebnog broja zaposlenih. Ova 2024. godina predstavljaće za nas godinu konsolidacije i pripreme za buduće faze razvoja. U svemu ovome, možda značajnije od broja zaposlenih jesu njihova znanja i kompetencije kao i namera kompanije da u kontinuitetu unapređujemo uslove rada.
Da li ima viška radnika u fabrici, koliko, kada će se i kako ovo pitanje rešavati?
 • Kao što smo napomenuli, pored svoje trenutne uloge proizvođača čeličnih komponenti u okviru Wacker Neuson Grupe, u planu je da kompanija u Srbiji u bliskoj budućnosti postane i proizvođač gotovih proizvoda –  građevinskih mašina. Ostvarenje ovog ambicioznog cilja zahteva adaptaciju i reorganizaciju aktuelne organizacione strukture. Ovakva prilagođavanja su neophodna da bi se trenutna organizacija optimalno pripremila za buduće razvojne izazove. Takve aktivnosti često mogu uticati i na potrebe smanjenja kapaciteta, resursa i ljudi, jer neminovno dovode do povećanja efikasnosti.
 • Kompanija pažljivo razmatra situaciju u okviru organizacije, kao i na tržištu i ukoliko budu donete takve odluke, one će na vreme biti komunicirane.
Koliko je radnika napustilo fabriku od 2023. godine do danas i po kom osnovu, da li su isplaćene otpremnine i u kom iznosu?
 • Kao što smo već objavili i krajem avgusta prošle godine u tom trenutku broj zaposlenih smanjen je za oko 60 ljudi. Svemu tome pristupili smo veoma odgovorno i u duhu dobre poslovne prakse postigli smo dogovor sa svim zaposlenima i podržali to jednim finansijskim planom nešto iznad uobičajenih tržišnih uslova.  U toku godine imali smo i fluktuaciju, dobrovoljne odlaske zaposlenih kao i uobičajeno zapošljavanje na određeno vreme usled privremenog rasta na određenim projektima, te je broj zaposlenih konstantno varirao.
Koja zanimanja  dominiraju u proizvodnji Wacker- a? Da li je među češćim zanimanje zavarivač – koliko je zavarivača trenutno u proizvodnji?
 • Više od četvrtine svih zaposlenih (preko 130) u našoj kompaniji nalazi se na poziciji zavarivač. To je, pre svega, naša ključna proizvodna tehnologija. Međutim, gledajući u budućnost i u našu dugoročnu strategiju, očekujemo da će u narednom periodu prirodno doći do promena u smeru veće automatizacije i robotizacije proizvodnog procesa. U tim okolnostima, najviše kroz ulaganje u dodatne obuke i znanja, dominiraće pozicije operatera i programera robota kao i one pozicije koje zahtevaju visoku kvalifikaciju u oblastima automatike i mehatronike.
Poznato je da Wacker Neuson ima svoj trening centar za obuku zavarivača. Da li planirate neke novine u vezi sa obukama radnika u trening centru?
 • Naš trening centar za zavarivanje je mesto kroz koje je u proteklih pet godina prošlo nekoliko stotina ljudi na obukama za zavarivanje kao i desetine mladih u okviru programa dualnog obrazovanja. Samo u poslednje tri godine, više od 30 učenika završilo je drugi ili treći razred Srednje Stručne Škole iz Kragujevca pohađujući praktični deo učenja u našoj kompaniji. Strategija budućeg razvoja kompanije Wacker Neuson u Kragujevcu podrazumeva i dodatna ulaganja kako bi trening centar proširio svoju delatnost i na upravljanje CNC mašinama, robotsko programiranje i sve ostale tehnologije i procese koje će činiti okosnicu našeg proizvodnog programa.
 • Osim toga, kada je u pitanju dualno obrazovanje, vidimo veliki potencijal i u oblasti visokoškolskog dualnog obrazovanja, gde puno očekujemo od saradnje sa Akademijom strukovnih studija Šumadija, koja je jedna od prvih takvih akademskih institucija u Srbiji.
Razgovarala: Gordana Mirović
„Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.