Milan Milosavljević: Stavka u budžetu grada „Usluge po ugovoru“ način da se netransparentno „isisava“ novac

Grad Politika

Prenosimo obraćanje odbornika Milana Milosavljevića iz udruženja „Za Kragujevac – ZNAMO SE“ na sednici Skupštine grada tokom rasprave o budžetu:

Sazivanje sednice grada po hitnom postupku a sa temom budžeta je u najmanju ruku skandalozno. U pitanju je sednica na kojoj se donosi odluka o budžetu grada, najvažnijeg dokumenta, koji direktno trasira put razvoja grada i koji direktno utiče na život naših sugrađana. Time je odbornicima opozicije uskraćena mogućnost da jednom konstruktivnom raspravom sa predlagačem, obrazloženim činjenicama, predlozima i amandmanima poboljšamo sam budžet a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg zajedničkog života građana
Kragujevca.

Za sam izglasani budžet više čak ne može i da se govori kao što se za neke ranije budžete govorilo a to je da predstavlja samo spisak lepih želja. U njemu nema predviđenog novca za izgradnju kapitalnih projekata koji bi direktno uticali na kvalitet života. Nedovoljno je novca čak i za održavanje postojeće gradske infrastrukture. Nema dovoljno novca za sređivanje postojeće ulične rasvete a kamoli za novu, pa će tako građani centra grada (Gušićeva ulica) kao i stanovnici dela Pivare i dalje biti u mraku. Nema predviđenog novca za izgradnju autobuskih stajališta (davno obećanih) tako da ostajemo jedini grad u Srbiji koji nema autobuska stajališta kakva dolikuju gradu veličine Kragujevca.

Ali zato ima preko dve milijarde dinara ( 17,6 mil.evra) koji su budžetirani kao „Usluge po ugovoru“ i „Specijalizovane usluge“ za koje Kragujevčanke i Kragujevčani neće imati prilike da saznaju na šta će biti utrošeni. Ova stavka u budžetu, koja služi za „isisavanje“ novca iz gradske kase u korist ljudi bliskih SNS -u strukturno čini skoro 20% budžeta, dok „kapitalni“ projekti koji su budžetirani ovim dokumentom i koji bi trebalo direktno da utiču na kvalitet života sugrađana čine 10% ukupnog budžeta.

Ukoliko se nastavi sa ovakvim odnosom prema javnim finansijama, kao i sa ovim načinom upravljanja javnim preduzećima, poput „pijanih bogataša“ gde subvencije prelaze iznos od 1 milijarde dinara, gotovo sigurno ćemo upasti u problem iz kojeg ćemo jako teško da se izvučemo. Ako se po jutru dan poznaje, onda se po ovom budžetu donetom u tek formiranom gradskom parlamentu poznaje i kakva će biti budućnost Kragujevca.
Najblaže rečeno – NEIZVESNA.

Tagovi:

2 thoughts on “Milan Milosavljević: Stavka u budžetu grada „Usluge po ugovoru“ način da se netransparentno „isisava“ novac

  1. Pa dobro vecina zna sve to. Sta ste preduzeli da se to spreci?
    Sve ovo deluja kao da vlast i opozicija potura obican narod za njihove uske interese.

    1. Ako većina sve to zna , zašto je ta većina glasala za one koji ovakve odluke donose. Nije im ovo prvi put. Mazohizam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.