Milan Tanović (POKS): Bili jednom Rus, Slovak i Crnogorac

Izbori 2023

Saopštenje Milana Tanovića, predsednika GO POKS Kragujevac, prenosimo u celosti.

„Bili jednom Rus, Slovak i Crnogorac. Liči na početak dobrog vica, ali nažalost nije vic već su u pitanju tri proglašene izborne liste, koje nastupaju kao manjinske na lokalnim izborima u Kragujevcu. Nije problem što manjinske stranke učestvuju na izborima, i treba da učestvuju. Problem je zloupotreba manjinskih zajednica od strane grupacija koji ne pripadaju istim.

Predstojeći izbori pokazaće kako se zloupotrebljavaju manjinske zajednice u Srbiji, jer se iza proglašenih manjinskih lista u Kragujevcu ne nalaze ni Rusi, ni Slovaci (ili ih ima jedno ili dvoje na listi)… već ličnosti koje nemaju dodirnih tačaka sa ovim manjinskim zajednicama, ali koje manjinske zajednice koriste kako bi se lakše domogli odborničkog mandata zbog manjeg broja glasova koji je potreban manjinskim listama da bi preskočile cenzus.

Ovakve zloupotrebe dozvoljava vladajuća stranka jer je 95% lista koje na ovaj način izlaze na izbore kao manjiske, u dosluhu sa vladajućom strankom. 

U Kragujevcu živi samo 17 Slovaka i 57 Rusa. To kažu zvanični podaci po poslednjem popisu stanovništva.

Koliko se od tih 17 Slovaka ili 57 Rusa nalazi na pomenutim listama? Da li je logično da 17 Rusa ili 57 Slovaka  mogu da dobiju po 900 glasova koliko im je otprilike potrebno za cenzus? Da li će Kraguječani glasati za Ruske ili Slovačke stranke? Naravno da neće, niti Slovaci i Rusi imaju kapacitet u Kragujevcu da osvoje dovoljan broj glasova za cenzus, niti se na tim listama nalazi više od troje pripadnika nacionalne manjine,međutim lica koja se kriju iza manjinskih stranaka će sa svojim lokalnim udruženjima pokušati da se uvuku u odborničke klupe.

Da li na ovim ili nekim budućim lokalnim izborima možemo očekivati i možda Kinesku stranku?

Sve grupe građana koje se kriju iza manjinskih lista, svesne su da ne mogu da osvoje 3%, koliko je potrebno da bi prešli cenzus, i upravo iz tog razloga izlaze na izbore na ovaj način, kako bi osvojili 1 ili 2 odbornička mesta.

Zbog svega navedenog, smatram da je potrebno promeniti gradsku i republičku vlast, kako bi se u budućnosti sprečilo prekrajanje volje građana ovakvim zloupotrebama.“

Tagovi:

1 thoughts on “Milan Tanović (POKS): Bili jednom Rus, Slovak i Crnogorac

  1. Što ne kažete da je Mirko Čikiriz predstavnik Ruske stranke. Čikiriz koji je pomoćnik gradonacelnika za vere, pa je vlast smislila da se rus u sledećem sazivu stara o manjinama i veri. Da nije smešno šta radite, bilo bi žalosno, no svakako je sramno dragi Kragujevcani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.