Milan Tanović (POKS) dostavio gradonačelniku predlog za pokretanje projekta: „Dođi, vidi, studiraj“

Politika

Pokret obnove Kraljevine Srbije, predlaže pokretanje projekta „Dođi, vidi, studiraj“, sa ciljem da Kragujevac kao univerzitetski centar dobije što veći broj studenata koji ne žive na teritoriji Kragujevca.

Naime, projekat se sastoji u omogućavanju đacima koji završavaju 3-ću godinu srednje škole u gradovima i opštinama van Kragujevca, boravak u studentskom domu u Kragujevcu u trajanju od dva dana u periodu kada studenti Kragujevačkog Univerziteta ne borave u studentskom domu (od 15.07. Do 20.08.) kako bi tokom dvodnevnog boravka upoznali kulturu i istoriju Kragujevca i kako bi posetili fakultet koji žele da upišu.

Grad Kragujevac bi u saradnji sa Studentskim domovima đacima obezbedio besplatni smeštaj, hranu i troškove obilaska turističkih destinacija u Kragujevcu (u saradnji sa GTO troškove prevoza i ulaznica u muzeje).

smart

Tokom prvog dana posete, đacima bi se uz pomoć Gradske turističke organizacije, organizovao obilazak kulturno-istorijskih destinacija u Kragujevcu, koji traje oko 5 sati, dok bi u večernjim časovima upoznali noćni život Kragujevca. Drugog dana bi đaci obišli fakultete koje žele da upišu, uz pomoć uprava fakulteta i studentskih organizacija na fakultetima. Neposredni kontakt sa profesorima i studentima će pomoći đacima da dobiju sve potrebne odgovore na njihova pitanja.

Smatramo da bi na ovaj način, takozvanim agresivnim marketingom, doprineli interesovanju đaka da se godinu dana nakon učestvovanja u ovom projektu, odluče da upišu fakultet baš u Kragujevcu. Ovaj projekat bi mogao da poboljša demografsku sliku grada i pomogne prilivu mozgova. Kragujevac je od 2011. godine do 2021. godine izgubio oko 4.000 stanovnika. Rast broja studenata koji će upisati fakultet u Kragujevcu i njihov ostanak u Kragujevcu nakon završetka fakulteta je jedan od načina na koji možemo popraviti demografsku sliku grada. Veći broj studenata znači i veći broj izdatih stanova u Kragujevcu, veći promet u prodavnicama, kafićima itd.

Pokret obnove Kraljevine Srbije uvek će nastojati da konstruktivno deluje u svojim nastupima, da ne kritikuje vlast po svaku cenu zarad sticanja političkih poena, već i da uputi gradskoj vlasti konkretne predloge kojima će se možda poboljšati životni standard građana Kragujevca. Ukoliko ova vlast ne prepozna potrebu za pokretanje ovog projekta, POKS će ga pokrenuti ponovo u budućnosti.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.