Milan Tanović: Svi pripravnici i stažisti moraju imati plaćenu praksu i veće primanja

Politika

Milan Tanović, predsednik GO Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Kragujevac, istakao je da se njegova organizacija zalaže za prava mladih pravnika, medicinara i drugih stažista, zahtevajući da se svima isplaćuje adekvatna naknada tokom njihovog pripravničkog staža.

Prema podacima nacionalne službe za zapošljavanje, više od 40.000 mladih ima potrebu za plaćenom stručnom praksom, ali samo 13.000 njih to ostvaruje, s primanjima od 27.000 do 30.000 dinara. Posebno su pogođeni mladi pravnici koji su dužni da provedu dve godine na praksi pre nego što steknu uslov za polaganje pravosudnog ispita, pri čemu samo jedna godina staža biva pokrivena državnim programom.

Tanović naglašava da stažiranje mora biti pravično plaćeno i da se mora računati u radni staž. Kritikovao je aktuelne programe, poput „Moje prve plate“, ističući da se takvi programi više oslanjaju na koncept radne prakse nego na pravo zaposlenje.

Problem neplaćenog staža takođe pogađa mlade medicinare koji nakon šest godina studiranja na Medicinskom fakultetu moraju da obave šestomesečni staž bez naknade, provodeći na njemu puno radno vreme.

Evropski parlament je nedavno usvojio rezoluciju protiv neplaćenog stažiranja, težeci da se spreči eksploatacija mladih stažista. Tanović tvrdi da Srbija mora slediti ovakve inicijative kako bi sprečila odliv mozgova i omogućila mladima da se osamostale, čime bi se indirektno doprinelo i povećanju nataliteta u zemlji.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.