Milica Lazović, muzička novinarka iz Kragujevca, sa mladima iz regiona deo najznačajnijih festivala

Društvo Grad Kultura

Mlada i perspektivna Kragujevčanka Milica Lazović studentkinja je treće godine na smeru Digitalni mediji i komunikacije, već četiri godine je u mizičkom novinarstvu, a kako navodi, u njemu vidi svoj izabrani životni put. Jedno je od deset lica ovogodišnje New Faces inicijative koja nastavlja da skreće pažnju na talente u nastajanju na regionalnoj muzičkoj sceni. O pomenutoj inicijativi, spoju muzike i novinarstva, kao i o drugim interesovanjima i ciljevima govorila je za naš portal.

Kako se inicijativa New Faces održava drugu godinu zaredom, za Milicu je ovo bio drugi pokušaj da bude njen deo. Navodi da je postojala velika želja, ali nije verovala da će ovogodišnja prijava biti i uspešna.

  • Nisam imala nešto visoka očekivanja, samo zato što se ovim ne bavim previše dugo, znala sam ko sve radi taj isti posao, i nisam bila preterano optimistična, ali sam ja čovek koji voli da proba, na kraju, najgore što može da se desi je da kažu ne, ističe sagovornica.

Ona objašnjava da je New Faces inicijativa koju su pokrenula četiri festivala – Kontakt (Srbija), MENT Ljubljana (Slovenija), SHIP (Hrvatska) i PIN Music Conference (Severna Makedonija), koja u svom sklopu imaju razne muzičke konferencije i panele. Svi paneli, navodi ona, imaju veze sa muzičkom industrijom. Ova incijativa fokusira se na ljude „iza bine”, to nije bio poziv za muzičare, nego muzičke profesionalce u različitim sferama”, Milica je u svojstvu muzičkog novinara i PR-a.

Ističe da je do sada slične konferencije i panele vodila, a sada će biti jedna od panelistkinja. Već sutra počinju aktivnosti u Ljubljani. O tome koliko joj je značajna ova prilika govori sledeće:

  • Moje znanje će se sigurno znatno proširiti iz svih tih oblasti, a najznačajnije je što ću putem tih festivala steći kontakte sa mnogim ljudima, jer je to najbitnije u ovoj industriji. Meni je jedan od najvećih ciljeva da pomognem mladim bendovima da dođu na neku binu, mnogi od njih nemaju te kontakte, a ni jasan plan kako sve treba da izgleda, tako da je potrebno da postoji neko ko će ih usmeriti. Jedna od najvećih želja mi je da to budem ja, da mogu na bilo koji način da pomognem u nečemu što je kvalitetno i što zaslužuje da bude viđeno.

Milica je odrasla u muzičkom okruženju, kaže, „u bekstejdžu na neki način”, jer joj je tata bio član jednog kragujevačkog benda, te ne čudi interesovanje i ljubav ka ovoj umetnosti.

  • Odrasla sam sa određenim viđenjem scene i muzičara, ali nisam odmah shvatila šta će to značiti za mene. 

U detinjstvu je bila okružena i radio-kulturom, te je radio prva ljubav i maštano mesto za rad. Priliku da upozna taj posao i šta se sve dešava „sa one strane” povezuje sa Milošem Georgijevićem Gerom, radijskim voditeljom i basistom benda „Mortal Kombat”.

Priseća se da je posle održanog koncerta jednog od tada njenih omiljenih bendova stupila u kontakt sa Gerom. On tada postaje često pominjano ime u njenoj karijeri i osoba koja je bila spona za mnoga poznanstva. Ipak, ističe da je sama sebi otvorila vrata ka tom svetu, jer da nije imala hrabrosti da im se javi i prenese utiske sa koncerta, možda se mnogo toga ne bi baš tako odigralo. 

U ulozi radijske voditeljke oprobala se prilikom gostovanja na Radio Beogradu 202 kod Lane Nikolić. Od tada korača ka svojim zamislima. Da je ovaj posao baš za nju šaljivo opisuje rečima:

  • Jedna stvar koju sam oduvek znala jeste to da volim mnogo da pričam, jer od kako sam naučila da pričam, što je bilo dosta rano, ja od tada nisam prestala.

Kreativnost i dobra ideja uvek su bili važni pokretači dobrih stvari, a to potvrđuje i Milica Lazović. Naime, u vreme pandemije počinje sa „lajv” uključenjima na svom instagram profilu u kojima joj gostuju i neki poznati muzičari, te svoje prve korake čini i na taj način. Tako je, navodi, stekla iskustvo i proširila krug ljudi. 

Milica više puta naglašava da ima različita interesovanja, a sem muzike i novinarstva, i književnost je polje gde se pronalazi. 

Na pitanje da li priželjkuje neki festival, navodi pre svega kragujevački Arsenal fest, sa kojim je, kako kaže, na neki način imala dodirne tačke, a tu je svakako i naš najznačajniji muzički festival Exit. 

Izdvojeni muzički događaji na neki način opisuju i njen žanrovski fokus, a to je alternativa — rok, metal, pank i svi njihovi podžanrovi. 

Na kraju razgovora zaključuje: „Svaki trud mora da bude prepoznat, pre ili kasnije. Ja sam takva, daću sve od sebe za nešto što volim i na kraju znam da će se isplatiti”. 

Uz takvu ljubav, posvećenost i hrabrost Milici treba verovati na reč. 

Piše: Sandra Solujić
Fotografije: Privatna arhiva
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.