Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević obišao poplavljena područja u Aranđelovcu i Rači

Grad

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević obišao je poplavljena područja u opštinama Aranđelovac i Rača i sa predstavnicima ovih opština i građanima razgovarao o efektima poplavama kao i o programima pomoći.

Tokom obilaska vrtića i ambulante u selu Darosava u Aranđelovcu koji su oštećeni u poplavama Blagojević je istakao kako će država učinti sve kako bi se što pre sanirale posledice koje su poplave ostavile na infrastrukturnim objektima.

  • Trenutno se bavimo prikupljanjem i verifikacijom podataka o šteti na infrastukturi i to pre svega na objektima za zaštitu od poplava, ali i lokalnoj putnoj i komunalnoj infrastrukturi, nakon čega ćemo predložiti Vladi Republike Srbije paket mera za obnovu nakon ove elementarne nepogode”ž, rekao je Blagojević.

Ministar za javna ulaganja obišao je i oštećen most u selu Veliko Krčmare u opštini Rača i tom prilikom istakao važnost ulaganja u preventivnu infrastrukturu i da taj posao ne sme da stane.

  • Vlada Republike Srbije je samo preko Ministarstva za javna ulaganja do sada uložila skoro 21 milijardu dinara u 787 projekata za zaštitu od poplava. Samo u Aranđelovac i Raču uloženo je pola milijarde dinara u preventivnu infrastrukturu, i to u uređenje i čišćenje korita reka, izgradnju novih mostva. Koliko su ova ulaganja bitna pokazuje i to što u svim ovim mestima ova ulaganja su dala rezultat i na tim mestima nije bilo problema, rekao je Blagojević.

U razgovoru sa građanima čija domaćinstva su oštećena u poplavama Blagojević je rekao da će građani Aranđelovca dobiti pomoć za obnovu stambenih objekata i da prva isplata počinje sredinom jula.

  • Vlada Republike Srbije je usvojila Program obnove koji predviđa veće iznose državne pomoći u zavisnosti od kategorije. Ti iznosi su sada veći za 40 do 50 posto u odnosu na iznose iz prethodnih godina i nadam se da će to ljudima olakšati teret obnove”, rekao je Marko Blagojević.

Ministar je još jednom istakao da je nakon isplate pomoći građanima prioritet broj jedan obnova objekata za zaštitu od poplava i nastavak ulaganja u preventivnu infrastrukturu.

Predsednici opština Aranđelovac Bojan Radović i Rače Nenad Savković posebno su se zahvlali načelniku Sektora za vanredne situacije Zoranu Kočoviću i vatrogascima spasioicima, koji su u kritičnoj noći između 15. i 16. juna na teritoriji opštine Aranđelovac evakuisali i spasili 17 osoba.

  • Ljudski život nema cenu a Kocović i njegovi momci spasioci su uvek tu i hvala im za to, rekao je predsednik opštine Aranđelovac, Radović.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.