Ministarstvo energetike odbilo dalje istraživanje litijuma u Rekovcu

Društvo

Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) donelo je rešenje 10. januara 2024. godine kojim je odbijen zahtev privrednog društva Balkan istraživanja iz Beograda za produženje izvođenja geoloških istraživanja litijuma, bora i pratećih metaličnih mineralnih sirovina na području Rekovca, na istražnom prostoru 3224 koji se nalazi na teritoriji opštine Rekovac, saznaje portal PRVI PRVI NA SKALI uvidom u rešenje.

PRVI PRVI NA SKALI MRE odbilo dalje istrazivanje litijuma u Rekovcu 2024
U obrazloženju rešenja sa potpisom ministarke Dubravke Đedović Handanović piše da je MRE najpre 27. februara 2017. odobrilo predmetno istraživanje PD Nova Centauri metals iz Beograda.

Ko to tamo buši, po Levču?
Zatim je 23. maja 2017. odobren nastavak istraživanja preimenovanom preduzeću Centurion metals takođe iz Beograda. U obrazloženju dalje piše da je rešenjem Agencije za privredne registre (APR) 2. jula 2019. izvršena naredna promena imena – u Jadar lithium iz Beograda, da bi i 13. septembra 2021. privredno društvo promenilo svoj naziv u današnji – Balkan istraživanja.

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?
Rešenjem od 19. maja 2020. Jadar litijumu, koji je 2021. postao Balkan istraživanje, odobreno je produženje istraživanja na području Rekovca do 5. novembra 2023. godine. „Istraživači“ su 5. oktobra 2023. godine zahtevali novo produženje. Taj zahtev je sadržao više priloga: završni izveštaj o projektu primenjenih geoloških istraživanja litijuma i projekat primenjenih geoloških istraživanja u izradi ovog preduzeća, kao i izveštaje o tehničkoj kontroli tog izveštaja, stručnom nadzoru i tehničkoj kontrole koje je uradila agencija Geowolf iz Beograda.

Međutim, MRE je rešavajući zahtev na osnovu izveštaja Geološkog zavoda Srbije (GZS) utvrdilo da se preduzeće nije uskladilo sa članom 39. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Taj član određuje da je „kao uslov za produženje istražnog roka potrebno da nosilac istraživanja u odobrenom istražnom periodu izvrši (realizuje) najmanje 75% od odobrenog obima radova u svakoj godini istraživanja prikazanoj u osnovnom projektu i aneksu projekta istraživanja“, što je u skladu sa članom 44. stavom 1 istog zakona.

Novi rudarski atak na Levač
GZS je postupio zakonito i dostavio izveštaj 3. novembra 2023. godine kojim je ustanovljeno da preduzeće Balkan istraživanje nije izvršilo najmanje 75% radova, čime nije ispunilo uslove za produženje istražnog roka za izvođenje geoloških istraživanja litijuma, bora i pratećih metaličnih mineralnih sirovina na području Rekovca.

U pouci o pravnom leku piše da je ovo rešenje konačno i da je u upravnom postupku, a da protiv njega može da se pokrene upravni spor tužbom kod Upravnog suda u Beogradu u roku od 30 dana od prijema rešenja.

Rešenje je dostavljeno nosiocu istraživanja, SO Rekovac, Sektoru geologije i rudarstva, kao i Geološkoj inspekciji.


’Sva rešenja’ izdata za istraživanje litijuma na teritoriji Srbije (2004-2022) - iz Ministarstva za udruženje PRVI PRVI NA SKALI
Reagujući na ovo rešenje MRE, udruženje „Neko brine za Levač“ objavilo je saopštenje pod naslovom „Svi zajedno smo izvojevali jednu malu, ali važnu pobedu!“

  • Nakon tri godine uporne borbe, peticija, tribina, protesta, blokada saobraćajnica, danonoćnih straža, najpre u Dragovu, a zatim u Sibnici, dočekali smo da Ministarstvo rudarstva i energetike odbije zahtev kompanije Balkan istraživanja doo za produženje istražnog prava na jednoj od dve istražne površine na teritoriji opštine Rekovac. Razlog za odbijanje je to što nisu realizovali 75% aktivnosti predviđenih projektom, naveli su Levčani.

Ovi srčani branioci zavičaja su, međutim, oprezni i naglašavaju da istražno pravo na drugoj istražnoj površini na teritoriji opštine Rekovac ističe 17. aprila 2024. godine.

Levčani ponovo na ’straži’ - povod istražna bušotina ’Balkan istraživanja’ u Sibnici
„Budno ćemo motriti da li će i za nju biti traženo produženje, kao i da se možda ne pojavi neka druga firma ili ista ova pod drugim imenom, što je njihov uobičajeni manir. Ova, za nas veoma značajna, pobeda je snažan vetar u leđa da se beskompromisno i dalje borimo za svaku ugroženu teritoriju kao i za Levač“, poručuju suosnivači Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Oni najavljuju da će „i dalje uporno insistirati da se usvoji, sada već istorijska dopuna i izmena Prostornog plana opštine Rekovac kojom bi se sistemski sprečile dalje aktivnosti ovog karaktera u budućnosti. Pokazali smo šta sve udruženi možemo da postignemo, i zato nema opuštanja“.

Levčani su nedvosmisleni: „Borba mora da traje dok se ne odbrani dolina Jadra jer to je suština svih problema. Samo tako se mogu odbraniti i Levač, Kosjerić, Dobrinja, Jagodina, Suvoborska greda, Gruža, Homolje, Valjevo i mnoge druge ugrožene lokacije. Neka borba bude neprestana!“

Dosledni, ponavljaju: Znamo da ne damo!

Podsećamo, u novembru 2021. godine predsednik Opštine Rekovac Aleksandar Đorđević je izjavio da „Opština Rekovac nije za eksploataciju litijuma, odnosno da nije ni za šta što će ugroziti našu opštinu, odnosno ugroziti život naših ljudi“. Ipak, ni 28 meseci kasnije, ta izjava nije pretočena u delo, tj, strateški dokument – pomenuti Prostorni plan.

Rekovac bi mogao da se ugleda na susedni Kragujevac koji je prošle godine usvojio Program zaštite životne sredine za period od 2023. do 2033. godine kojim osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena.

D. M. M. – PPNS

Piše: http://prviprvinaskali.com
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.