Ministarstvo uputilo školama uputstva za organizovanje nastave

Društvo

Osnovnim i srednjim školama u Srbiji, danas je stigao dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

Poslati su i prilozi u vezi sa primenom epidemioloških mera u školama, kojima se uređuju pitanja organizacije i sprovođenja obrazovno-vaspitnog rada u uslovima koji zahtevaju primenu preventivnih mera u borbi protiv kovida.

Prema smernicama Ministarstva, direktori ustanova su u obavezi da svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika omoguće da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva, kao i da dogovore načine komunikacije radi dosledne primene dogovorenih mera.

Naglašeno je i da bi se trebaloposebno posvetiti organizaciji prvih susreta odeljenskih starešina i nastavnika sa učenicima koji kreću u prve razrede, kako osnovnih, tako i srednjih škola, odnosno petog razreda, koji odlaze od učiteljica.

  • (Nataj način) da se primene sve mere zaštite od širenja virusa – fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere, navodi se na sajtu Ministarstva.

Dodaje se da će u periodu od 25. do 31. avgusta, na regionalnom ili opštinskom nivou biti održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konkretnih stručnih i organizacionih pitanja.

Podsetimo, Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku o da školska godina krene normalno, 1. septembra sa časovima od 45 minuta. Usvojen je i predlog o tri modela nastave u zavisnosti od epidemiološke situacije u opštinama u kojima se škole nalaze.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.