Miroslac Aleksić: Odbili smo ultimatum posrednika EU, nećemo u RIK i telo za kontrolu rada medija

Izbori 2022 Politika

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas su evoparlamentarci na kraju dvodnevnog dijaloga o izbornim uslovima opoziciji ponudili „ultimatum uzmi ili ostavi“ i da je njihov cilj bio da opoziciju po svaku cenu nateraju da izađe na izbore, a da vlast „da što manje, odnosno da ne da ništa“.

  • Mi smo taj ultimatum odbili i nećemo učestvovati ni u nadžornom telu za kontrolu rada javnih servisa niti u Republičkoj izbornoj komisiji, jer će tamo vlast imati apsolutnu većinu i nećemo moći da učinimo ništa na poboljšanju izbornih uslova. Ta ponuda ne služi ničemu, rekao je Aleksić u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Aleksić je naveo da će razgovori biti nastavljeni, jer je stanje u Srbiji neodrživo i da „još nije kraj“, i dodao da se opozicija mora boriti zajedno protiv vlasti.

  • Ovo je velika sramota za evroparlamentarce. Oni nisu hteli da poštuju ono što su sami imali u izveštajima Evropske unije o Srbiji za 2019. godinu i 2020. godinu. LJudi koji su ovde došli kao posrednici kao da nisu čitali šta je EU rekla o stanju demokratije, izbornih sloboda i slobode govora u Srbiji, rekao je Aleksić.  

Upitan o izlasku Narodne stranke na izbore u Negotinu 17. oktobra, Aleksić je odgovorio da će ta stranka uskoro predati listu za te izbore.

  • Učestvovaćemo na izborima i učinićemo sve što možemo da se odupremo pritiscima. Izbori u Negotinu će biti veoma važan element za donošenje odluka o daljim koracima vezanim za parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore najavljene za 3. april 2022. godine, rekao je Aleksić.
  • Izbori u Negotinu nisu promenili našu odluku o bojkotu, ovo je test i eksperiment u kojem ćemo videti šta se događa u praksi, a vidimo da su ogromni pritisci u Negotinu, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da Narodna stranka izlaskom na izbore nije nikoga prevarila, slagala niti je prekršila dogovor.

  • Ovo je suvereno pravo naše organizacije, rekao je Aleksić.

Na pitanje u čemu se razlikuje odluka Narodne stranke o izlasku na izbore u Negotinu od odluke stranke Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića o izlasku na izbore u Šapcu prošle godine, Aleksić je odgovorio da da je razlika „mnogo velika“.

  • Oni su to uradili kada je postojao Savez za Srbiju u kojem smo doneli odluku o bojkotu izbora i godinu dana pre toga smo obećavali građanima da ćemo bojkotovati izbore i obavezali se Sporazumom sa narodom da ćemo bojkotovati izbore. Oni su prekršili širi dogovor koji smo imali. Sada svako ima svoju platformu i imamo legitimno pravo da u ovom trenutku taktički donesemo odluku i da vidimo šta ćemo da radimo, rekao je Aleksić.      
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.