MIROSLAV ALEKSIĆ: SELJACI HRANE CELU SRBIJU, A NISU DOBILI NI DINAR OD VLADE U KRIZNOM PAKETU

Doba korone Politika Video

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da u predloženom kriznom paketu Vlade Srbije u iznosu od pet milijardi dinara nema sredstava za poljoprivredu, i ako ne budu preduzete hitne mere, vanredno stanje će „dokusuriti poljoprivredu, jer je već na kolenima“ zbog katastrofalne agrarne politike vođene prethodnih godina.

  • Očigledno je da je ova vlast zaboravila srpsku poljoprivredu i pored toga što je i tokom pandemije virusa korona još jednom potvrđeno da je poljoprivreda jedina proizvodnja koja u Srbiji funkcioniše, rekao je Aleksić.  

Aleksić je dodao da je sada je svakome jasno da „ne proizvodimo ni maske ni rukavice ni dezinfekciona sredstva, ali zahvaljujući poljoprivredi svi u Srbiji imaju dovoljno hrane“.  

  • Više od milion i po ljudi danas živi od poljoprivrede, a od uvođenja vanrednog stanja vlast je samo otežavala njihov položaj i nije ništa učinila da im pomogne, naveo je Aleksić.  

Aleksić je rekao da Narodna stranka predlaže mere za pomoć poljoprivredi, i pozvao ministra poljoprivede Branislava Nedimovića i Vladu Srbije da ih primene u najkraćem roku.  

  • Prva mera je da veliki trgovinski lanci, zbog zatvaranja pijaca i otežanog plasmana sezonskog voća i povrća, hitno budu obavezani da otkupljuju sveže voće i povrće od domaćih poljoprivrednika, umesto što prodaju robu iz uvoza, naveo je Aleksić.  

Aleksić je rekao da bi Vlada Srbije trebalo da odmah reaguje kroz robne rezerve i otkupi tržišne viškove žive stoke nastale zbog zastoja u radu ugostiteljskih objekata i hotela.  

  • U dogovoru sa Naftnom industrijom Srbije (NIS), hitno obezbediti poljoprivrednicima dizel gorivo za prolećnu setvu po ceni od 100 dinara za litar. Cena nafte u Makedoniji iznosi 0,73 evrocenti za litar, a u BiH jedan evro, dok je u Srbiji litar dizela 1,3 evra. Cena nafte je na svetskim berzama na istorijskom minimumu, naveo je Aleksić.  

Aleksić je istakao da bi svim mlekarama u Srbiji trebalo zabraniti da smanjuju otkupnu cenu mleka u odnosu na vreme pre vanrednog stanja.   Aleksić je naveo da bi država morala da isplati sva dugovanja prema poljoprivrednicima po raznim osnovama i da bi hitno trebalo pokrenuti sve subvencionisane kredite za poljoprivrednu proizvodnju i sve druge mere podrške predviđene budžetom za ovu godinu.  

  • Poljoprivrednicima i radnicima u poljoprivredi potrebno je omogućiti kretanje i posle 17 sati, i to uz što jednostavniju proceduru, dodao je Aleksić.  
  • Svim pčelarima starijim od 65 godina bi trebalo omogućiti kretanje i u vreme posle policijskog časa, jer se pčelarstvom u Srbiji bave mahom stariji ljudi, kojima je sada zabranjeno kretanje i zato postoji opasnost od izumiranja pčelarske proizvodnje u Srbiji, zaključio je Aleksić.  
Tagovi:

1 thoughts on “MIROSLAV ALEKSIĆ: SELJACI HRANE CELU SRBIJU, A NISU DOBILI NI DINAR OD VLADE U KRIZNOM PAKETU

  1. Seljaci hrane Srbiju, narocito kad nisu u karantinu !

    Ako zelimo da izbegnemo glad, ako hocemo da u maju i junu jedemo sveze povrce i voce, bio hranu, sir i meso, moramo ljudima u selima i manjim naseljima UKINUTI KARANTIN i omoguciti kretanje i rad na njivama, u voćnjacima, u bastama, u vinogradima, oko stoke, od 05-20 časova … Selo i grad zive POTPUNO DRUGACIJE, imaju razlicite potrebe, navike, ritam, rad, to su dva sveta ! Ne bori se istim merama i na isti nacin protiv korone u gradu i na selu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.