MIROSLAV PETRAŠINOVIĆ: BUDŽET JE RAZVOJNI. ODBORNICI O BUDŽETU 17. DECEMBRA

Društvo Grad

Nakon što je fingirana javna rasprava o najvišem aktu za funkcionisanje lokalne samouprave – budžetu, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović je posle obavljenih konsultacija sa šefovima odborničkih grupa u gradskom parlamentu zakazao redovnu 29. sednicu za 17. decembar.

Budžet za narednu godinu projektovan je na devet milijardi i 900 miliona dinara i predsednik Skupštine grada Kragujevca ga ocenjuje kao razvojni, „jer obezbeđuje dovoljno sredstava i za izradu i za realizaciju novih projekata, a na osnovu pisama o namerama potencijalnih investitora očekuje se prihod od 2,9 milijardi od prodaje imovine“.

Govoreći o ulaganjima u putnu infrastrukturu koja su planirana budžetom grada Kragujevca za 2020. godinu, Petrašinović je rekao da će do kraja ove godine biti asfaltirano 55 ulica a takvim tempom će se nastaviti i naredne godine. Za ove namene opredeljeno je 450 miliona dinara, 50 milona za izradu projekata asfaltiranja novih ulica dok je 45 miliona predviđeno za realizaciju projekta „Bubanjsko jezero“.

Kao najznačajnije on je izdvojio poziciju namenjenu za sufinsiranje boravka dece u privatnim vrtićima za koju je odvojeno 250 milona dinara više, dok je za decu iz socijalno ugroženih porodica opredeljeno 12 miliona dinara za boravak u odmaralištu na Kopaoniku.

  • S obzirom na to da od Ministarstva zdravlja Republike Srbije imamo obećanje da će se naredne godine ući u realizaciju projekta opšte bolnice u kome grad učestvuje sa 50 miliona dinara, budžetom su planirana i ova sredstva, kao i sredstva za izgradnju dispanzera za decu predškolskog i školskog uzrasta u okviru Kliničkog centra Kragujevac. Naredne godine planirana je adaptacija fontane u centru grada, na uglu ulica Zorana Đinđića i Kralja Petra I za koju je izdvojeno 16 miliona dinara za, a imajući u vidu da smo rešili imovinsko pravne odnose i sve što je obuhvatalo naš aranžman sa IBRD, očekujemo da će 2020. godine biti završene ulice Košutnjački vis i Dragojla Dudića, kazao je Petrašinović.

Sredstva su opredeljena i za proširenje sistema ulične rasvete, sređivanje rasvete u Velikom parku, realizaciju Kružnog toka „Mala Vaga“ a budžetom je planirano 80 miliona dinara za postavljanje kamera na skoro svim autobuskim stajalištima ali i ostalim lokacijama za koje Policijska uprava Kragujevac Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije proceni da ih je iz bezbednosnih razloga potrebno pokriti video nadzorom.

U budžetu za 2020. godinu uvećane su pozicije za oblast kulture.

  • Planirano je 60 miliona dinara za adaptaciju i sanaciju Knjaževsko srpskog teatra, a nastavićemo i ulaganja u oblast sporta, jer sve što smo do sada činili u ovoj oblasti polako ali sigurno daje rezultate. Budžet za 2020. godinu u iznosu od 9, 9 milijardi dinara je razvojni i podsticajan, jer omogućava da se grade novi putevi i ulice, zbrinu sva deca u vrtićima, pomogne socijalno ugroženoj deci i realizuju novi projekti, koji će zaključio je Petrašinović, biti na korist svih građana i kojima će biti zadovoljni.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.