Brian Garcia – Unsplash

Može li se vitamin D upiti kroz staklo prozora?

Milica

Postoje zdravstvene koristi od apsorpcije vitamina D putem sunčeve svetlosti… Ali da li uopšte morate da izađete napolje da biste dobili vitamin D?

Sunčeva energija pretvara hemikaliju u vašoj koži u vitamin D3, koji se transportuje do jetre, a zatim do bubrega da bi se transformisao u aktivni vitamin D, piše TheHealthi.

Ultraljubičasto B zračenje (UVB) je vrsta sunčeve svetlosti koja pokreće proizvodnju vitamina D u telu i pretvara ga u aktivni oblik vitamina D, ali kako se ispostavilo, UV zračenje je uglavnom blokirano običnim prozorskim staklom, piše N1 Zagreb.

Dakle, ovde postoje dve loše vesti: prvo, ne možete dobiti vitamin D kroz prozor – i drugo, sunčeva svetlost koja prolazi kroz prozorsko staklo može oštetiti vašu kožu. Pošto staklo apsorbuje sve UV zračenje, izlaganje kože sunčevoj svetlosti koja prolazi kroz staklo, pleksiglas i plastiku neće dovesti do proizvodnje vitamina D u koži. Ali staklo ne blokira UV zrake, tako da su oštećenja od sunca usled izlaganja kroz prozore i dalje problem.

Važno je napomenuti da vitamin D zapravo ne dobijamo od sunca na isti način na koji ga dobijamo suplementima ili jedenjem hrane poput tunjevine, lososa ili jaja. Ono što se dešava je da telo proizvodi vitamin D kada je izloženo UV zracima, što pokreće sintezu vitamina D.

Najveći deo UV zračenja (290 do 320 nanometara) apsorbuje ozonski omotač i ima najviše kada je sunce između 10 i 14 časova u letnjim mesecima.

Ne morate da provodite mnogo vremena na suncu – lekari predlažu 10 do 15 minuta. Takođe, nanesite kremu za sunčanje. I dalje ćete dobiti potrebnu izloženost vašem telu da proizvodi vitamin D.

Ako ne dobijate dovoljno redovnog izlaganja sunčevoj svetlosti, možete jesti više hrane bogate vitaminom D ili pronaći pravi dodatak vitaminu D na osnovu vaših prehrambenih potreba.

Piše: http://N1 Zagreb
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.