Muzejski topovi menjaju lokaciju

Društvo Kultura

Dva livena topa iz druge polovine 19. veka, koji su na samom kraju prošle godine, nestali sa ulaza u zgradu  Čaurnice, nalaze se na čišćenju i zaštiti u fabrici Zastava oružje, potvrđeno je FoNetu u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Kompleks Vojno-tehničkog zavoda (VTZ) je pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja i kao takav je u nežnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (RZZSK).

Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture se 29. novebra prošle godine, elektronskim putem obratila fabrika Zastava oružje sa zahtevom za konsultacije  i davanje saglasnosti za čišćenje i disociranje starih topova iz 19. veka.

Stručnjaci tog zavoda su konstatovali da su topovi u veoma lošem stanju i da je radi njihovog očuvanja neophodno izvršiti čišćenje i zaštitu.

RZZSK je dao saglasnost  da se topovi premeste ispred muzeja Stara livnica smatrajući  da je ta lokacija primerenija za prezentaciju jednog od najznačajnijih kompleksa industrijskog nasleđa Srbije.

Topovi se sada nalaze u fabrici Zastava Oružje gde će biti očišćeni od grafita i prljavštine, a takođe će biti napravljeni drveni lafeti, nakon čega će biti postavljeni na novu lokaciju.

Radovi se obavljaju u konsultaciji sa stručnjacima Vojnog muzeja i uz njihovu superviziju, a posao će potrajati nekoliko meseci, rečeno je FoNetu u Republičkom zavod za zaštitu spomenika kulture.

Kompleks  Vojno-tehničkog zavoda je prostor u kome se nalazi niz proizvodnih objekata, među kojima je i Livnica u kojoj su 1853. godine izliveni prvi topovi, čime je označen početak razvoja moderne industrije u Srbiji.

Zbog autentične evropske industrijske arhitekture u tom ambijentun simljena je italijanska serija Titanik, krv i čelik, a u njemu se poslednjih godina održava muzički festival Arsenal fest.  

Tagovi:

1 thoughts on “Muzejski topovi menjaju lokaciju

  1. Mogli ste da, kada već pišete na ovu temu, napišete i kome su smetali topovi na lokaciji na kojoj su bili, odnosno ko je dao dozvole za izgradnju na zakonom zaštićenoj lokaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.