Na današnji dan Milošević priznao rezultate lokalnih izbora,

Društvo Politika

Pod pritiskom međunarodne javnosti i tromesečnih građanskih i studentskih protesta predsednik Srbije Slobodan Milošević je posebnim zakonom (lex specialis) 11. februara 1997. godine priznao rezultate lokalnih izbora na kojima je pobedila opoziciona koalicija „Zajedno“.

U Kragujevcu je koalicija Zajedno, koju su činile Srpski pokret obnove, Demokratska stranka i Građanski savez Srbije pobedila na lokalnim izborima 1996. godine.

  • U jednoj neverovatnoj euforiji, neviđenom emotivnom naboju mi pobeđujemo na izborima na kojima se direktno glasalo za odbornike. Ne nekim izbornim mestima se izbori ponavljaju čak tri-četiri puta kao u Staroj radničkoj koloniji. Ali tadašnja kragujevačka Kolaicija Zajedno, nije ih za razliku od drugih gradovanije bojkotovala već izlazi na glasanje i svaki put ih pobeđujemo sa sve većom razlikom, priseća se Veroljub Stevanović, prvi posleratni demokratski gradonačelnik Kragujevca za Danas.

Zbog nepoznavanja izbora počinju šetnje ne samo u Beogradu nego u svim gradovima.

  • U Kragujevcu mi formiramo lokalnu vlast ali protesti i šetnje traju tri meseca u znak podrške. Bila je hladna zima a šetnje koje su bile neverovatne traju puna tri meseca do priznavanja kompletne pobede. U Beogradu, gde je po mojoj proceni umelo da u pojedinim momentima izađe i 200.000 ljudi, predstavnici Kolaicije Zajedno su dolazili i promovisani kao gradonačelnički kandidati. Džip je kružio ulicama glavnog grada, odjekivala je muzika a na platformu sa koje se obraćalo građanima smo se peli mi sa pokojnim Đinđićem, Vukom Draškovićem i Vesnom Pešić i tu na licu mesta bili predstavljani svim okupljenima, ispričao je Stevanović za Danas.

Veroljub Stevanović je ispred Kolaicje zajedno (kao odbornik SPO-a) izabran za predsednika Skupštine grada (kako se tada govorilo), Borivoje Radić (DS) bio je na čelu Izvršnog odbora Kragujevca a zamenik Stevanoviću je bio Vlatko Rajković (takođe DS). Za prosvetu i kulturu bio je zadužen profesor Svetolik Nikolić, lider Građanskog saveza u Kragujevcu.

Fotografija: Nebojša Raus
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.