Na inicijativu aktiviste Dejana Nestorovića, Kragujevac formirao Radnu grupu za oblast palijativne nege

Grad

Članovi Saveta za zdravlje grada Kragujevca održali su juče radni sastanak na kojem je formirana Inicijalna radna grupa za oblast palijativne nege u cilju iznalaženja najboljeg rešenja za pacijente u terminalnoj fazi. Osnivanje takve specijalističke bolnice bilo bi od višestrukog značaja kako za zdravstvene ustanove tako i za pacijente i njihove porodice.

  • Kao jedan od prioritetnih projekata koji je deo strateškog dokumenta Plana razvoja grada u narednom periodu jeste izgradnja Opšte bolnice u Kragujevcu koji je dobio saglasnost Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstva zdravlja. Rešenje pitanja palijativne nege jeste u revidiranju i doradi postojećeg projekta a u cilju proširenja kapaciteta za palijativnu negu, rekal ej dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. T
  • ime bi Kragujevac postao regionalni centar za palijativu i to je veoma važno. Pandemija Kovid-19 tokom druge godine trajanja ukazala je na potrebu izgradnje Opšte bolnice ali i potrebe za palijativnom negom koja je sveobuhvatna ali bi takvi pacijenti na dostojanstven način dočekali kraj života, a porodica na odgovarajući način rasteretila.

Savet za zdravlje je u ranijem periodu pokretao različite inicijative kada je reč o palijativnoj nezi, ali je još veće potrebe na to ukazalo trajanje pandemije korona virusa.

  • Sve vremepandemije korona virusa u Srbiji i u Kragujevcu je prisutna i epidemija kancera i veliki broj umirućih pacijenata od teških bolesti. Kao medijski i zdravstveni radnik, nažalost to sam prepoznao na ličnom primeru, jer u svojoj porodici imam pacijenta kome je potrebna palijativna nega, odnosno zbrinjavanje u poslednjim danima života, kaže Dejan Nestorović, zdravstveni radnik i jedan od inicijatora ovog projekta.
  • Kragujevac kao četvrti grad po veličini u Srbiji, sa Kliničkim centrom u kojem se leči više od dva miliona ljudi, radi rasterećenja tercijarnog zdravstvenog sistema bi trebalo da dobije Opštu bolnicu sa palijativnom negom, zaključio je Nestorović.

Klinički centar Kragujevac svojevremeno je imao gerijatrijsko odeljenje koje je pokazalo itekako razloge za svoju opravdanost. Inicijativa da se u okviru Opšte bolnice napravi deo specijalnog odeljenja ili bar specijalna bolnica koja bi se bavila ovim pitanjem je pun pogodak i najbolje rešenje, kako bi se tercijarna ustanova rasteretila jer takvi pacijenti zaslužuju apsolutno lečenje i negu , ali nisu za nivo tercijarne ustanove, rekao je dr Goran Davidović, internista kardiolog u UKC Kragujevac.

Na sastanku članovi radne grupe za palijativnu negu doneli su zaključak da se uputi inicijativa Institutu za javno zdravlje Kragujevac radi izrade ili dorade postojećeg elaborata o opravdanosti o osnivanju Opšte bolnice sa dopunom za proširenje kapaciteta za palijativnu negu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.