Na Univerzitetu u Kragujevcu promovisane tri monografije iz bioinženjeringa i primenjene veštačke inteligencije

Društvo

U Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu promovisane su monografije: Cardiovascular and Respiratory Bioengineering; Computational Modeling and Simulation Examples in Bioengineering i Bioengineering and Bioinformatics.

Univerzitet u Kragujevcu i Centar za naučnoistraživački rad SANU Univerziteta u Kragujevcu organizovali su promociju tri značajne naučne monografije, čiji je urednik prof. dr Nenad Filipović, rektor, a autori poglavlja su njegovi saradnici sa Instituta za informacione tehnologije, Fakulteta inženjerskih nauka, PMF-a i Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije. Izdavači ovih monografija su svetski lideri u publikovanju naučnih i akademskih knjiga, posebno iz oblasti tehnike i medicine: John Wiley & Sons i Elsevier.

Akademik Miloš Đuran, upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, u uvodnoj reči je ukazao na višedecenijski rad na istraživačkom i edukativnom programu bioinženjeringa, koji se sprovodi na Univerzitetu u Kragujevcu, a koji su podržavali Grad Kragujevac, Ministarstvo nauke, razni američki i evropski univerziteti i fondacije, kroz brojne projekte.

Prof. dr Nenad Filipović, rektor, urednik tri monografije koje su predstavljane, ukratko je predstavio osnovne rezultate istraživanja iz interdisciplinarne oblasti medicinskih i prirodnih nauka, kompjuterskih nauka i tehnike, koja se sprovode na polju bioinženjeringa i primenjene veštačke inteligencije, koja su, zahvaljujući dugogodišnjem, kontinuiranom, predanom radu brojnih istraživača sa Univerziteta u Kragujevcu, dostigle svetski priznate rezultate.

O rezultatima istraživanja, koji su predstavljeni u monografijama, govorili su: dr Zoran Marković, naučni savetnik, direktor Instituta za informacione tehnologije, dr Dejan Milenković, viši naučni saradnik Instituta za informacione tehnologije, Tijana Đukić, viši naučni saradnik Instituta za informacione tehnologije, dr Dalibor Nikolić, naučni saradnik Instituta za informacione tehnologije, dr Marko Živanović, viši naučni saradnik Instituta za informacione tehnologije, dr Radivoje Radaković, docent Pedagoškog fakulteta u Užicu, dr Velibor Isailović, vanredni profesor Fakulteta inženjerskih nauka, dr Tijana Geroski, asistent Fakulteta inženjerskih nauka, dr Arso Vukićević, viši naučni saradnik Fakulteta inženjerskih nauka, dr Aleksandra Vulović, naučni saradnik Fakulteta inženjerskih nauka, Smiljana Tomašević, istraživač saradnik Fakulteta inženjerskih nauka, dr Branko Arsić, docent Prirodno-matematičkog fakulteta, dr Žarko Milošević, naučni saradnik Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije i Bojana Anđelković Ćirković, student doktorskih studija Fakulteta inženjerskih nauka.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.