Na „Voždov rakijski zbor“ pristiglo 366 uzoraka rakije iz 98 gradova Srbije i regiona

Društvo

„Voždov rakijski zbor“ je centralni događaj „Voždovih dana rakije“.

„Zbor“ se obično održava na Sretenje, svakog 15. februara, ali je ove godine zbog pandemije pomeren za 19. jun, u etno kompleksu Petrovi dvori u selu Viševcu, rodnom mestu Vožda Karađorđa.

Na manifestaciji će biti dodeljene nagrade sa Međunarodnog ocenjivanja jakih alkoholnih pića. A ove godine na ocenjivanje je pristiglo čak 366 uzoraka iz 98 gradova i opština iz Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Članovi komisije za ocenjivanje bili su najcenjeniji stručnjaci iz Srbije i regiona, na čelu sa prof. dr Ninoslavom Nikićevićem. Dr Nikićević je istakao da je ovogodišnji kvalitet šljivovice bio na vrhunskom nivou, najbolji od kako je on predsednik komisija za ocenjivanje ( duže od 30 godina ).

Kako ističu organizatori, cilj „Zbora“ nije popularizacija alkoholnih pića, već širenje rakijske kulture i promocija Šumadije kao podneblja koje ima odlične uslove za proizvodnju vrhunskih destilata rakije od šljive. Odnosno nečega što može  postati nacionalni brend.

Organizator manifestacije „Voždovi dani rakije“ je Turistička organizacija opštine Rača, a pokrovitelj manifestacije opština Rača.

foto: TO Rača
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.