Nadležni prihvatili primedbe iz Topole na put „Vožd Karađorđe“

Ekonomija Grad

Ministarstvo saobraćaja  i Agencija za prostorno planiranje prihvatili su primedbe koje su iz opštine Topola upućene na trasu brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe“ koja prolazi kroz terotoriju ove šumadijske opštine. Kako je večeras na svom fejsbuk profilu objavio predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović, ukida se cela deonica Zagorica – Svetlić i njen nastavak ka Kragujevcu, odnosno deonica Svetlić – Kragujevac.

  • Samim tim, ukida se i deonica preko Ljubesela i svi meštani koji su bili uznemireni mogu mirno da spavaju. Dogovor sa ministrom Vesićem je da širimo postojeće saobraćajnice između Topole i Kragujevca, a tu pre svega mislim na regionalnu put R-215 od tzv. „Japanske“ ka Donjoj Trnavi i Rači, kao i lokalni put od Pokozice ka Jarušicama, saopštio je Jovanović.

On je dodao da su prihvaćene su određene korekcije i kroz Zagoricu, Belosavce, Jelenac i Kloku na osnovnoj trasi brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe“.

  • Ovim izmenama, u rukama meštana će ostati više od 300 hektara zemljišta i šuma, poručio je Jovanović.

On je objasnio da će meštani varoš Topole moći da se uključe na brzu saobraćajnicu na kružnom toku „Belosavci“, zatim u Zagorici i u Basinu. Kružni tok „Belosavci“ nalazice se između sela Belosavci i Beljevac.

Jovanović se u objavi zahvalio ministru Goranu Vesiću i njegovom timu na razumevanju.

  • Bili su ovo veoma teški dani, ali smo zajedničkim naporom, argumentima i ogromnim trudom uspeli da nađemo najbolja rešenja i da bukvalno ni jedno jedino domaćinstvo ne bude ugroženo na teritoriji opštine Topola, kazao je Jovanović.

 Dodao je da je ministar Vesić prihvatio i korekcije na teritoriji Mladenovca i tzv. „industrijska zona“ neće biti ugrozena ni na koji način.

  • Vreme ispred nas će doneti određena preprojektovanja. Kao narodni poslanik i član odbora za saobraćaj, mogu najaviti da će prva deonica brze saobraćajnice “ Vožd Karađorđe“ od Lazarevca ka Aranđelovcu početi da se gradi 2025. godine i plan je da bude završena 2027. godine do petlje Orašac. Nakon toga se paralelno gradi trasa ka Kopljarima i Beosavcima kao i krak ka Malom Požarevcu, najavio je Jovanović.
Piše: Gordana Mirović
Tagovi:

1 thoughts on “Nadležni prihvatili primedbe iz Topole na put „Vožd Karađorđe“

  1. Dok ne doživimo ovaj projekat nasušno bi bilo zabraniti sve preko 2.5 tona iz pravca Rudnika ka Bgd i obratno osim lokalaca sa dozvolama (TO i AR) kao i korišćenje pravca Topola Natalinci za vezu s Ibarskom. I staviti vagu na pravcu Žabari Junkovac jel će topolski privrednici kao i drugi koji vuku pesak i prah iz pravca autoputa često pretovareni a niko ne kontroliše već su kontrole na vagi iz pravca Bgd odakle niko ne vuče teške materijale. Ja toliko o sv problemima Topole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.