Najbolje naučnice u godini koja nam prethodi

Društvo

Dejana Zlatanović, Snežana Ćirić Kostić, Jelena Spasić, Tamara Đurđić Milošević, Milena Vukić, Nevena Vukić, Marina Semiz, Milana Dodig, Marija Paunović, Nadica Stojanović, Katarina Marković i Tamara Nikolić Turnić dobitnice su priznanja za najuspešnije načučnice Univerziteta u Kragujevcu.

Priznanje se, inače, dodeljuje povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, koji se obeležava danas.

Univerzitet u Kragujevcu je drugu godinu zaredom podelio priznanja za najbolje naučnice sa najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u protekloj godini, na 12 fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za informacione tehnologije Kragujevac.

Dobitnice priznanja dale su svoj doprinos u naučnoistraživačkom radu u oblasti ekonomije, mašinstva i građevinarstva, pedagogije, prirodno-matematičkih nauka, tehničkih nauka, u oblasti hotelijerstva i turizma, informacionih tehnologija i medicinskih nauka. Nagrada je ustanovljena pre osam godina, a u Kragujevcu se dodeljuje od prošle godine.

Prisutnima se prvo obratio rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović koji je čestitao dobitnicama, pohvalivši njihov rad i iskazujući divljenje. Kako je rekao, žene koje su se opredelile za rad u nauci imaju dvostruki zadatak. Prvi se, naglasio je rektor Filipović, tiče njihovog posla i postizanja rezultata, a drugi se porodice i svega sa čim se jedna žena susreće na svakodnevnom nivou. Rektor je istakao da grad Kragujevac i Univerzitet poštuju rodnu ravnopravnost, te da je obeležavanje Dana žena i devojaka u nauci pokazatelj toga.

Nakon obraćanja prorektorke, uručena su priznanja, a u ime svih žena naučnica obratila se Tamara Nikolić Turnić sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Skrenula je pažnju na značaj koji ova priznanja nose i zahvalila se kako u svoje, tako i u ime svih koleginica. Svečanost je upotpunjena muzičkim izvedbama solistkinja Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević.

Dejana Zlatanović, vanredna profesorka Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu za Glas Šumadije je rekla da kragujevački Univerzitet ima puno izuzetnih naučnica.

  • Pripadam jednom istraživačkom timu sa katedre za Menadžment i poslovnu ekonomiju i ovom prilikom želim da se zahvalim svojim koautorima, jer ovaj rezultat koji sam ostvarila prošle godine je i njihov rezultat. Zahvaljujem se i Univerzitetu u Kragujevcu koji već drugu godinu zaredom dodeljuje ovo priznanje kao jedan izraz poštovanja i uvažavanja svih napora nas žena u nauci da odgovorimo na sve izazove savremenog okruženja. Nagrada za mene predstavlja dodatnu motivaciju da nastavim da kontinuirano radim na svom istraživačkom radu i da postižem dobre rezultate. Na kraju, ali nikako manje važno, želim da se zahvalim svojoj porodici na izuzetnom razumevanju i podršci tokom čitave moje karijere, kaže Zlatanović.

Jelena Spasić, vanredna profesorka na Fakultetu pedagoških nauka kaže da je lepo biti u društvu uspešnih žena koje su se odlučile da grade svoju karijeru u nauci, što u Srbiji zaista nije lako. Naglasila bih da pored toga što država daje nagrade na svim univerzitetima, „bilo bi zaista veoma lepo kada bi ta podrška bila u vidu veće zastupljenosti projekata iz društveno-humanističkih nauka“.

  • Danas ovde imamo tri naučnice od deset koje su sa DH-a polja, što govori o tome da je naša zastupljenost manja i da nam je teže da napredujemo, jer je zaista mnogo lakše kada ste u nekim informacionim ili tehnološkim poljima, kada ste na PM polju, ali je lepo ovako da se danas okupimo i da se to prepoznaje.
Piše: Sandra Solujić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.