Najtraženija zanimanja u Kragujevcu

Društvo Ekonomija

Neusklađenost ponude i tražnje za pojedinim zanimanjima, već godinama karakteriše tržište rada u Srbiji. Najtraženiji su kadrovi kojih najmanje ima: Aj-ti stručnjaci, zanatlije, građevinari. Poslodavci imaju problem – nude i dvostruko veće zarade samo da bi došli do radnika.

Teško ih je naći, još teže zadržati. Najčešće i ne stižu do tržišta rada, jer tokom školovanja dobijaju posao. Aj-ti stručnjak i dalje je najtraženije zanimanje u Srbiji. Najbrže rastućem sektoru nedostaju programeri: midiori i seniori, a znanje i iskustvo određuju zarade.

  • Zarade su došle do tog nivoa da bukvalno seniori pogađaju. Može da ide od 2.000 evra, pa može da bude do 10,15. Mislim nema granica, kako se pogodi. Što se tiče juniora, 600-700-8oo evra, kaže Damir Petrović, senior programer.

Za kvalitetne AjTi-jevce, poslodavci se bukvalno grabe, ali i za zanatlije svih profila. Srbiji nedostaju kuvari, mesari, vodoinstalateri, automehaničari. A u gradu automobila, posla ima, pomoćnika nema.

  • Budu 2-3 dana, vide da je posao težak, odgovoran prvenstveno i posle ih nema. Svi bi da sede u kancelarijama, u foteljama, da im budu čiste ruke, a ne ovako kao moje, navodi Bojan Arsenijević, automehaničar iz Kragujevca.

A takvi, uglavnom sa srednjiom školom, najteže dolaze do posla. Tržištu rada u Šumadiji potrebni su farmaceuti, diplomirani veterinari, elektroinženjeri, socijalni radnici.

Nekada radničkom Kragujevcu nedostaju kadrovi mašinske i metalske struke. Za majstore različitih profila kompanije organizuju obuke u svojim pogonima.

I filijala Nacionalne službe za zapošljavanje planira obuke za poslove u građevini, koje sada obavljaju radnici iz Nepala i Turske.

  • Za zidare, keramičare molere, trenutno sada organizujemo obuku za kuvare, za poslastičare, šivače, digitalni marketing i vođenje poslovnih knjiga, ističe Gorica Bačanin, direktorka filijale NSZ u Kragujevcu.

Finansiraju se i obuke na zahtev poslodavaca. Tržište rada se menja i od diplome često postaje važnije šta neko zna da radi.

Izvor: RTS
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.