Narodna Kragujevac: Večeras topli radijatori ili pooštravanje zahteva u ponedeljak

Grad Politika

Nakon što je direktor Energetike Andreja Ilić kasno u petak najavio da će grejanje u Kragujevcu, suprotno odluci Gradskog veća, umesto 31. oktobra prema ranijoj najavi, početi 28. oktobra, opozicione stranke u Kragujevcu ne odustaju od protesta najavljenog za večeras.

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu uputio je Iliću otvoreno pismo:

Konačno dočekasmo buđenje iz zimskog sna gospodina Andreje Ilića, direktora Energetike DOO i njegovu izjavu u vezi sa odlaganjem početka grejne sezone, kao reakciju na apele i pozive više opozicionih stranaka u ovom gradu da se građanima izađe u susret i, bar delimično, pusti grejanje.

Očigledno najava protesta ispred zgrade Energetike ima efekta, inače bismo i dalje nailazili na zid ćutanja gradskih čelnika i rukovodstva Energetike, koji, iz čiste bahatosti, nisu osećali potrebu da se oglase sve ovo vreme. Ovoga puta ćemo morati da se dotaknemo nekoliko tački iz dotične izjave, koje paraju uši građanima ovog grada.

Preporuka Vlade Republike Srbije, gospodine Iliću, o odlaganju početka grejne sezone je samo preporuka, te se ne mora i ne sme posmatrati kao obaveza. Naravno, za ovakvo razmišljenje i tu vrstu smelosti, potrebno je imati inicijativu, integritet, autonomiju u odlučivanju, što naši gradski čelnici i Vi, kao direktor Energetike, očigledno nemate.

Takođe, potrebno je imati malo ljudskosti, empatije i osećaja solidarnosti prema svojim sugrađanima, pa ne dozvoliti da se smrzavaju svako veče i svako jutro, kada su temperature padale i do 3 stepena iznad nule. To su, gospodine Iliću, sve, samo ne nadprosečne temperature, kako ste naveli, a potrebno je mnogo drskosti i bezobrazluka, pa ne priznati to.

Tražili smo da pustite grejanje samo par sati ujutru i uveče (06-09 i 19-22) kako bi radijatori bili bar delimično topli i ni za toliko niste našli za shodno da izađete u susret svojim sugrađanima.

Uz to, u namanju ruku je iznenađujuć Vaš stav da će biti umanjeni računi. Koliko će ti računi biti umanjeni za uslugu koju niste izvršili i hladne radijatore?! Iz Vaše neprecizne i paušalne formulacije, zaključili bismo da plan o naplati za ovaj period uopšte i ne postoji, vidi čuda.

I ne, gospodine Iliću, nije ovo politički protest, ovo je protest protiv samovolje, bahatosti, tvrdoglavosti i neodgovornosti Vas i ostalih gradskih čelnika, jer ste izgubili osećaj za elementarne potrebe i prava svojih sugrađana, a krivica je isključivo vaša, jer ste svojim nečinjenjem doveli Kragujevčane na rub strpljenja.
Još jednom, pozivamo građane da na miran i dostojanstven način, u subotu, u 18 časova, ispred zgrade Energetike, izraze svoj stav i nezadovoljstvo radom Energetike i podrže zahtev, da već večeras Energetika pusti grejanje.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.