Narodna Kragujevac: Za seču stabala na Trgu Radomira Putnika kriv projektant

Grad Politika

Izvođač radova je prošle nedelje posekao stabla lipe na Trgu Radomira Putnika u Kragujevcu. Zvanično objašnjenje, koje se moglo čuti i u diskusiji na sednici Skupštine grada, bilo je da su lipe bile „zaražene parazitima“, ali i da su stabla, kako je objasnio gradonačelnik Nikola Dašić, „korenom uhvatila instalacije i to nije mogla da predvidi ni kragujevačka, ni beogradska firma“. 

Povodom seče lipa oglasio se i Gradski odbor Narodne stranke, koji u saopštenju za javnost tvrdi da je „krivica je na projektantu, a ne na izvođaču, i to ne projektantu Glavnog projekta već Urbanističkog projekta iz kojeg su izdavani uslovi za Trg“. Prenosimo saopštenje kragujevačkih narodnjaka.


Urbanistički projekat je overila tadašnja SNS V.D. direktorka sadašnja direktorka JP Urbanizam koju je i tada i sada postavio lično gradonačelnik Dašić. Prilog iz projekta prikazuje da su planirana nova stabla a da stara nisu planirana za interpolaciju (uklapanje sa budućim drvoredom). Sve posledice u gradu su posledice lošeg kadrovanja ali i političkih odluka jer je za trg morao biti sproveden konkurs a jedino ga mi nismo sproveli.
Da smo imali konkurs imali bi savremeno rešenje i sve bi bilo javno i vidljivo. Razrada projekta kroz Glavni projekat nije imala obavezu da sačuva stabla kada su planirana nova. Da je postojao konkurs pitanje postojećeg zelenila bi svaki urbani i ekosvestan čovek a posebno talentovani projektant stavio kao prioritet za uklapanje u budući ambijent.
Za ovakve krošnje koje su isečena su potrebne decenije. Ova seča je čist eko kriminal u centru grada, odraz neznanja i nekulture i bahatosti pre svega. Velika sramota za Kragujevac i javnost treba da zna da odakle to potiče i da su to SNS Dašićevi kadrovi.

Footografija: Kragujevačka inicijativa
Tagovi:

5 thoughts on “Narodna Kragujevac: Za seču stabala na Trgu Radomira Putnika kriv projektant

 1. A onda su zazeli jos pola ulice, jer im treba prostora.
  A saobraćaj, e to će tek biti doživljaj. Polovina pešačkog prelaze se ne vidi iz pravca centra, tako neka je bog u pomoć pešacima koj prelaze od suda, a druga polovina nek pomogne vozačima jer ne vide ni ništa. Kako je stanje bilo u nedelju bilo je, ali krkljanac i gužve kod ureda tek slede.
  Samo da niko ne strada, a namešteno je da se upravo nešto tako desi.

 2. Pa znači da nije zbog kablova kako kaže gradonačelnik Dašić, nego su planirali da poseku !!! Videla sam na sajtu grada živa istina ! Stoji potpis sadašnje direktroke Urbanizma i ucrtana su nova stabla https://arhiva.kragujevac.rs/pruzmi/urbanisticki-projekat-za-rekonstrukciju-trga-vojvode-radomira-putnika-i-dela-pesacke-zone-u-kragujevcu/ Ako ima morala, zarad gradjana Kragujevca, Dašić treba da je smeni odma ili da gradjani traže njegovu smenu ! Vaši stručnjaci su haos urnisaše grad , al sad i bukvalno ! Ceo svet se trudi da sačuva zdrava stabla , a mi sečemo da nam se uklope u nove lampe, bahate neznalice, da li ste vi normalni bre !

 3. Šta bi … nije planirana seča, nego se korenje uplelo u kablove, a i stabla trula, lipa je alergen i treba da se poseče da se zaštite gradjani od te zelene zdrave krošnje sa parazitima ! Ajde bre ! Briga vas za naš Kragujevac važno je da se ugradjuje !
  Živina, meso i preradjevine se prodaju na 30 stepeni u Crvenog Barjaka, jer ste nesposobni da završite Tržnicu ! Kod vas sve može ! Može da se sruši i izgradi ponovi i zasadi ponovo, iako je bilo zdravo !
  Gradonačelniče Dašiću, zašto lažete gradjane kad svi mogu da pročitaju i vide da je vaša direktorka iz Urbanizma nacrtala i overila seču lipa ! Taj projekat sa sečom lipa je posle potpisao vaš Predsednik Skupštine Petrašinović ! Pokazivali ste ga na Univerzitetu, kad vas je za tu seču podržao arhitekta Soković koji se vezivao za stabla u Velikom Parku kad je Novak trebao da napravi Teniski Centar i to zbog planirane seče u parku ! Dali ste mu posle toga funkciju od koje i sada živi, jer je sve po gradu crtao kao vaš funkcioner i predsednik Komisije ! Došli ste na vlast kao zaštitnici Parka a sada posekoste lipe u centru, treba vas menjati jer ste neznalice i štetočine !
  Vaša OSTAVKA bi bila jedina akcija koja bi bila uspešna ! Stabla su bila zdrava i stara preko 50 godina ! Bravo za Glas Šumadije , Narodnu Stranku , bravo za Zajedno i Rakića iz KG inicijative !

 4. Ja kao neko ko odlično poznaje prilike u gradu, smatram da imamo nesposobnu vlast po zasluzi!!!

 5. Dašić neće smeniti nikoga …previše je sujetan da prihvati da nema stručne ljude oko sebe ! Zna on dobro da nisu trebali da iseku stabla ! Аli neće da smeni svoje neznalice i pokušava da ih odbrani. Ali će zato svakako biti smenjen od svojih ili od gradjana koji glasaju protiv njega ili od oboje. Na štetu svog šefa !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.