Narodna stranka Kragujevac: Za rekonstrukciju Tržnice do sada utrošeno preko milion i 700.000 evra (VIDEO)

Grad Politika

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu na današnoj konferenciji za novinare zatražio je odgovornost gradonačelnika Nikole Dašića za propuste u vezi sa rekonstrukcijom gradske Tržnice. Gradonačelnik Dašić je već rekao da je podneo krivičnu prijavu zbog propusta, kao i da će „bunkeri“ biti srušeni.

U Narodnoj stranci ocenjuju da „to nije dovoljno da bi se sprala sva sramota zbog štete koja je načinjena“

  • Odgovornost moraju da snose kako bivši direktor JKP Šumadija tako i svi oni koji su učestvovali u donošenju odluka uključujući i nadzorne organe, članove Gradskog veća, odbornike koji su glasali i potvrđivali sporne odluke pa i sam sadašnji gradonačelnik. Smatramo da ne može da se govori javno da je „prethodni saziv“ odgovoran a da se prećutkuje da je sam gradonačelnik Nikola Dašić bio deo tog saziva i da je čak i lično obilazio gradilište u svojstvu „specijalnog savetnika gradonačelnika za investicije“, rekao je član Gradskog odbora NS Milan Milosavljević.

Milosavljević je, uz dokumentaciju koju je pokazao novinarima, izneo čitav niz podataka u vezi sa dosadašnjom rekonstrukcijom Tržnice, koja traje gotovo dve godine: Da je posao rekonstrukcije dobio konzorcijum firmi koje je predvolila privatna firma bez ranijih većih iskustva u građevini a posebno ne rekonstrukciji ovakvih objekata kao što je objekat pod zaštitom države; da posao izrade pijačnih tezgi nije čak dobila ni naša lokalna firma Šumadija DOO (bivši Šumadija DES) koja je u vlasništvu grada i koja je mogla da dobije posao i bez tendera.

  • Projekat je finansiran iz dugoročnog kredita od 5.000.000 evra, pri čemu je za samu rekonstrukciju Tržnice izdvojeno 2,5 miliona evra, za rekonstrukciju autobuskih stajališta 1,5 i uređenje gradskih groblja 1 milion evra.Za nas je zanimljivo je da su oni za ovaj kredit aplicirali na osnovu biznis plana, koji je u najmanju ruku neozbiljan. Predviđeno da Tržnica otplaćuje kredit ali je takođe bilo predviđeno da se broj tezgi sa dosadašnjih 375 smanji skoro za duplo i da se na rekonstruisanoj pijaci nalazi 200 tezgi. Ako broj tezgi smanjite na pola da li će to dovesti da se cena zakupa poveća i ako se poveća da li će to uticati na cenu poljoprivrednih proizvoda?

Milosavljević tvrdi i da je od pet miliona evra kredita, kojim se zadužilo JKP Šumadija, povučeno 1.733.811,00 evra.

  • Tržnica jeste političko pitanje. Tržnica je jedan od simbola Kragujevca. Da je rekonstrukcija urađena na pravi način političke stranke bi mogle samo da pohvale i da uživaju u lepoti Tržnice i Miloševog venca, mesta gde je nastala moderna Srbija. Ne želimo da dolazimo u situaciju da kao građani moramo da oformimo krizni štab i da pronađemo druge legitimne načine da zaštitimo i branimo Tržnicu i ono što Kragujevcu predstavlja ovaj deo grada, rekao je Milosavljević.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.