Narodna stranka: Posetiocima Arsenla festa Kragujevac pokazuje ruinu a ne industrijsko nasleđe

Grad Politika

Za četiri dana počinje jedan od najznačajnijih muzčkih festivala u zemlji – Arsenal fest. Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu upozorava da se održava pored ruinirianih objekata, koji su i vredno industrijsko nasleđe.

Prenosimo saopštenje kragujevačkih narodnjaka:

Grad Kragujevac je doneo Odluku da se opredele sredstva za sanaciju dimnjaka u okviru Kneževog Arsenala, jer je nebezbedan. Ako je stanje dimnjaka takvo onda je nebezbedan prostor sve oko dimnjaka i to celom njegovom visinom i to u radijusu koji zahvata ceo plato, a ne nekoliko metara oko njega, tako da se i ceo plato mora proglasiti za nebezbednu zonu, a ne samo par metara od dimnjaka.

U radionicama oko dimnjaka (koje su dostupne posetiocima festivala) sa urušenih krovova visi staklo, metal i delovi greda i sve je sklono padu i dostupno posetiocima jer je sve razvaljeno i godinama se urušava od vremenskih nepogoda i vibracija koje proizvode zvučnici u toj meri da se delovi prozora i krova koji su urušeni dodatno urušavaju. U takvim uslovima nijedan grad na svetu ne organizuje festival jer organizator posetioce dovodi u opasnost. To je pre svega pitanje bezbednosti posetilaca o kojoj gradonačelnik i većnik za kulturu ne pokazuju ni trunku odgovornosti, iako su jedini odgovorni jer ništa ne preduzimaju za bezbednost posetilaca godinama.

Naravno da podržavamo organizaciju koncerata kao kulturni brend Kragujevca, ali sve treba da ima svoju meru. Grad sa organizacijom festivala u Arsenalu ugrožava bezbednost posetilaca, maltertira građane sa bukom i prikazuje turistima industrijsko nasleđe kao ruine i tako brukaju sami sebe i naš grad Kragujevac. Gosti koji posećuju festival a dolaze van Kragujevca obiđu Arsenal i danju i ta slika je sramotna, jer pokazuje da je grad nesposoban da popravi makar ulazna vrata i prozore radionica, kako bi makar spolja izgledalo bar minimum pristojno, a i kako niko ne bi ulazio u te objekte koji su nebezbedni.

Godinama se izdaje prostor za festival i to udruženju iz Beograda, a da se ni dinar ne vraća za obnovu Arsenala. Ako je gradonačelnik javno objavio da ulaže u obnovu dimnjaka, jer je dimnjak opasan po bezbednost, onda na takvom mestu nema organizacije koncerata i onaj ko ga organizuje odgovara krivično, jer ugrožava živote posetilaca. Staklo koje visi sa krovova radionica i metal i ekseri mogu naneti veću štetu jer su dostupni posetiocima. Vrata od radionica na trgu su urasla u korov i sramota je da se unutra može ući, ali i da neko vidi kako postupamo sa nasleđem.

Većnik za kulturu treba da podnese ostavku, jer je Vojno-tehnički zavod pod zaštitom, a on je zadužen i za oblast zaštite i ništa ne čini da se Arsenal makar delom privremeno sredi, već dozvoljava da se tamo koncerti dešavaju iz godine u godinu i da neko od toga prihoduje, bez uslovljenih obaveze da gradu od svakog festivala odvoji neki deo za oporavak objekata koji su u vlasništvu grada. Količina novca koje je grad opredelio za festivale bi samo za jednu godinu pauze bila dovoljna da se bar vrata i prozori stave u funkciju ali im naravno nije stalo do toga jer da jeste to su mogli do sada da urade i tako zaštite posetioce.

Vrhunska neorganizacija i bahatost. U pitanju je sramno predstavljanje grada, ugrožavanje posetilaca i apsolutno nedomaćinsko poslovanje.

Fotografije: Gradski odbor Narodne stranke Kragujevac
Naslovna fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

1 thoughts on “Narodna stranka: Posetiocima Arsenla festa Kragujevac pokazuje ruinu a ne industrijsko nasleđe

  1. Ako je ARSENAL stvarno opasan po posetioce (a vidi se po slikama da jeste ) i Dašića to ne zanima, moralo bi da zanima gradjevinsku inspekciju ! Ali je očigledno da im Dašić brani da izadju na teren i utvrde stanje ! Kad bi izašli ili bi propisali zabranu upotrebe platoa ili neko od njih mora da izgubi posao ! Gde je Rakić da se oglasi kad je ova tema u pitanju ! Bitne su lipe i ostavka Dašića bi morala i zbog njih (samo idot ruši zdravo stablo) , ali da neko organizuje festival u ruševinama, pa taj mora da je ili korumpiran ili da ga gradjani baš ne zanimaju ! Ali ga to ne oslobadja odgovornosti ! Podrška za objavu i Narodnu stranku !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.