Narodna stranka: Smanjiti cenu testova na kovid za decu pri odlasku u inostranstvo

Politika

Narodna stranka saopštila je danas da je neophodno smanjiti cenu PCR ili antigenskih testova na prisustvo virusa korona za decu u Srbiji, gde su PCR testovi među najskupljim u regionu, kao i revidirati neka pravila koja važe pri povratku dece iz inostranstva.  

  • Prema važećim propisima, oni koji planiraju putovanje za mnoge države moraju imati negativan PCR ili antigenski test, potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj kovid infekciji. To predstavlja značajne troškove kada se primeni na porodicu sa decom koja putuje na odmor ili drugim povodom, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zdravstvo.

Deca između šest i 16 godina starosti se u Srbiji još ne vakcinišu i najčešće je teško dokazati da su eventualno imala kovid infekciju, koja je uglavnom asimptomatska, tako da za sada moraju da rade PCR test po ceni od 9.000 dinara ili antigenski test koji košta 3.500 dinara, dodaje se u saopštenju.

  • Ukoliko porodica sa troje dece putuje u državu koja zahteva PCR test i za decu, pod pretpostavkom da su roditelji vakcinisani, troškovi testiranja mogu iznositi i do 54.000 dinara, navodi Narodna stranka.

To stvara dodatni finansijski problem za građane koji su prošle godine uplatili odmor, a nisu mogli da ga iskoriste zbog epidemiološke situacije, jer dovodi u pitanje mogućnost da iskoriste zamenske vaučere, piše u saopštenju.

  • Takva situacija stvara i poteškoće turističkim agencijama, jer će, ako građani zbog dodatnih troškova ne ostvare putovanja, morati da im vrate uplaćen novac do januara 2022. godine, navodi se u saopštenju.  
  • Potrebno je omogućiti niže cene PCR i antigenskog testiranja za decu, s obzirom da se deci preporučuje boravak na moru zbog blagotvornog dejstva joda, saliniteta i sunca i ukupnog jačanja imuniteta, a i imajući u vidu najave da Srbija ide u pravcu kolektivnog imuniteta i vesti da se pojedini kapaciteti rasterećuju, zaključuje se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zdravstvo.      
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.