Natan Albahari: Zabrana uvoza nafte prva direktna posledica neusklađenosti spoljne politike Srbije sa EU

Politika
  • Odluka EU da ne dozvoli izuzeće Srbiji na zabranu uvoza ruske nafte, biće prva koja ima direktne posledice na Srbiju a rezultat je toga što su naše vlasti odbile da se priključe bilo kom paketu sankcija prema Rusiji i što je ostala po strani tokom celog rata u Ukrajini. Predsednik Vučić je još 14. juna na konferenciji za medije rekao da od 1. novembra nećemo moći da uvozimo rusku naftu, ali je verovatno računao da će moći da dobije izuzetak, što nam očigledno nije odobreno, rekao je Natan Albahari, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana u Skupštini Srbije.

Albahari je dodao da „novi paket sankcija Rusiji, koji je usvojila Evropska unija kao odgovor na nezakonito organizovane referendume i pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji, ne bi trebalo da bude iznenađenje“.

  • Evropska unija je bila vrlo jasna da će preduzeti nove korake protiv Rusije sa svakim novim korakom u agresiji na Ukrajinu. U strahu da bi Srbija mogla da izgubi pristup povlasticama kod uvoza ruske nafte i gasa, vlada SNS-a je odbila da primeni sankcije, čime je drastično umanjila stopu usklađenosti svoje spoljne politike i time narušila odnose i ugled kod većine članica EU. Pored neusklađivanja spoljne politike, Srbija više nema uticaja ni relevantnih zastupnika u Evropi zbog demokratskog nazadovanja, kontrole medija, bujanja korupcije i kriminala, kao i neprihvatljive retorike nekih ministara poput Aleksandra Vulina, podvlači Natan Albahari. 
  • Šestomesečna upozorenja i molbe Srbiji iscrple su evropske lidere, i svaka dobra volja koju su pokazivali prema Aleksandru Vučiću odavno je nestala. Prigovaranje da zemlje poput Mađarske imaju izuzeća od uvoza nafte jednostavno nisu tačne i ponovo pokazuju nesposobnost SNS-a da razume evropsku diplomatiju i donošenje odluka . Mađarska je, uz svu retoriku i Orbanovo prijateljstvo sa Putinom, sprovela sve pakete sankcija i potpuno je usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, čime je sebi omogućila da dobije povlastice. Krajnje je vreme da funkcioneri SNSa prestanu da se žale na nepravdu i da krive sve osim sebe za potpuni neuspeh spoljne i evropske politike Srbije. Jednostavno Evropa neće dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima sve benefite od trgovine i razmene sa Rusijom, a da istovremeno troši evropski novac i bude kandidat za članstvo, kaže Albahari.
  • Da su bili proaktivniji, proevropski orijentisani i zapravo posvećeni procesu evropskih integracija, garantujem, a i diplomatski krugovi potvrđuju, bilo bi više razumevanja za poziciju Srbije i postojala bi mogućnost da Srbija dobije neke izuzetke kod uvoza ključnih energenata iz Rusije, zaključio je Natan Albahari.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.