Naučnici iz Kragujevca i Beograda od otpada prave lek

Društvo

Zvuči neverovatno da od otpada može da nastane lek. Upravo na tome rade naučnici iz Beograda i Kragujevca. Cilj je da proizvodnju medikamenata učine ekonomičnijom i naprave pet lekova za infektivne bolesti i tumore.

Sve počinje na deponiji. U okviru projekta „BioECOLogics“, koji finansira republički Fond za nauku, istraživači iz Beograda uzimaju uzorke, obrađuju ih i koriste kao hranu za bakterije. One prave biomolekule, ključne u prozvodnji lekova.

„Biomolekuli koji nastaju iz mikoorganizama, odnosno iz bakterija, procesima fermentacije dolaze u Kragujevac gde mi vršimo njihovu modifikaciju“, rekla je doc. dr Violeta Marković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

„Cilj jeste da uvedemo jon metala u te biomolekule i da na taj način poboljšamo njihovu aktivnost, bilo antimikrobnu ili antitumorsku“, dodala je prof. dr Biljana Glišić sa istog fakulteta. 

Potom se biomolekuli vraćaju u Beograd, gde bi u naredne dve godine trebalo da nastane pet jedinjenja za buduće lekove.

„To znači da su to antibiotici, tri antibiotika i dva jedinjenja koja mogu da se primenjuju za lečenje različitih tumora“, objasnila je dr Jasmina Nikodinović Runić sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu.

Važnost projekta je i u uštedi. Samo gram biomolekula, od kog se proizvode lekovi, košta 15.000 evra. Cena novog, dobijenog iz otpada, može biti i do 10 puta niža.

„Pored toga, mi ćemo se truditi da razvijemo procedure koje će voditi ka smanjenju stvaranja otpadnog materijala i na taj način takođe uticati na očuvanje životne sredine“, dodala je dr Marković.

Put od deponije do apoteke je dug. Te lekove, kad budu napravljeni, očekuju pretklinička i klinička ispitivanja. Ukoliko zadovolje sve uslove, i misija naučnika biće ispunjena.

Izvor: rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.