Neko brine za Levač: Izvojevali smo malu, ali važnu pobedu!

Društvo

Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo je zahtev kompanije „Balkan istraživanja doo“ za produženje istražnog prava na jednoj od dve istražne površine na teritoriji opštine Rekovac – saopštili su iz „Neko brine za Levač“.

Marica Živanović Poljo je ocenila: „Svi zajedno smo izvojevali jednu malu, ali važnu pobedu!“

„Nakon tri godine uporne borbe, peticija, tribina, protesta, blokada saobraćajnica, danonoćnih straža, najpre u Dragovu, a zatim u Sibnici, dočekali smo da Ministarstvo rudarstva i energetike odbije zahtev kompanije Balkan istraživanja doo za produženje istražnog prava na jednoj od dve istražne površine na teritoriji opštine Rekovac. Razlog za odbijanje je to što nisu realizovali 75 odsto aktivnosti predviđenih projektom“ navodi „Neko brine za Levač“ na fejsbuk stranici.

Objašnjavaju da istražno pravo na drugoj istražnoj površini na teritoriji opštine Rekvac ističe 17.aprila 2024. i  najavljuju da će „budno“ motriti da li će i za nju biti traženo produženje, kao i da se možda ne pojavi neka druga firma ili ista, ali pod drugim imenom, što je,kako ocenjuju, uobičajeni manir.

„Ova, za nas veoma značajna, pobeda je snažan vetar u leđa da se beskompromisno i dalje borimo za svaku ugroženu teritoriju kao i za Levač“ navode u Neko brine za Levač.

Najavili su i da će i dalje uporno insistirati da se usvoji, „sad već istorijska“ dopuna i izmena Prostornog plana opštine Rekovac kojom bi se sistemski sprečile dalje aktivnosti ovog karaktera u budućnosti.

„Pokazali smo šta sve udruženi možemo da postignemo, i zato nema opuštanja. Borba mora da traje dok se ne odbrani dolina Jadra , jer to je suština svih problema! Samo tako se mogu odbraniti i Levač, Kosjerić, Dobrinja, Jagodina, Suvoborska greda, Gruža, Homolje, Valjevo i mnoge druge ugrožene lokacije! Neka borba bude neprestana“, poručuju iz „Neko brine za Levač“.

Odbornik opozicije u Skupštini opštine Rekovac Dejan Krstić rekao je Glasu Šumadije da su na sednici lokalne skupštine u četvrtak,na  pitanje opozicije, predstavnici opštinske vlasti potvrdili da Ministarstvo rudarstva i energetike nije produžilo istražno pravo kompaniji „Balkan istraživanja doo“ . On je rekao da se odbijanje zahteva odnosi na jednu lokaciju. On smatra da se se radi o kompaniji koja neće odustati od svojih namera jer su “ velike pare u igri“ i da će  pažnju ubuduće usmeriti na neke druge lokacije na području opštine Rekovac, zbog istraživanja litijum karbonata i bora.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.