Nemačkim festivalom u Kragujevcu obeležen značajan jubilej

Društvo Grad
Nemačko-srpska razvojna saradnja, koja uspešno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji više od 20 godina, realizovala je projekte u iznosu od 2,5 milijardi evra, rekla je u Kragujevcu ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad.

Ona se obratila posetiocima uličnog festivala u Velikom parku na kojem se raznovrsnim programom danas obeležava više od 20 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje u Srbiji.

  • Zajedno smo ostvarili mnogo uspeha, u proširenju kapaciteta obnovljivih izvora energije, u stručnom obrazovanju, ali i u pružanju podrške privredi Srbije, rekla je Konrad.

Ona je ocenila da je sve to ne bi bilo moguće bez angažovanja parntera u Srbiji.

Konrad je istakla da je saradnja sa Srbijom i u Srbiji zasnovana na ključnim vrednostima Evropske unije – sloboda, jednake mogućnosti za sve, samoopredeljenje i inkluzija svih gradjana.

Navela je da se u Kragujevcu podržava očuvanje srpske kulturne baštine, projekti obrazovanja za marginalizovane grupe i modernizacija stručnih škola.

Konrad je napomenula da je Kragujevac mesto i za nemačke investitore, medju kojima su Simens mobiliti (Siemens mobility), Vaker Nojsen (Wacker Neuson) i porodičnu kompaniju Sunce Marinković.

Prema rečima Konrad, ima još zajedničkih planova a vidljivi su i veliki potencijali  za saradnju u IT sektoru, oblasti digitalizacije, privredi i naučnom istraživanju.

Istakla je i da Kragujevac ima veoma bliske partnerske odnose sa bratskim gradom Ingolštatom.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je kazala da u Srbiji ima više od 900 nemačkih kompanija u kojima je zaposleno 80.000 gradjana u Srbiji.

Ona je istakla da Nemačka, kao velika država, članica Evropske unije, pruža Srbiji, kao kandidatu, podršku  u pripremi svih projekata i procesa,a pre svega u tranziciji ka stabilnom demokratskom uredjenju kakvo je u EU.

  • Svaka ta pomoć, podrška, bilo kroz investicije, bilo kroz bilatelarnu pomoć koju Nemačka daje, koju osećaju pre svega gradjani ove države, je zapravo ulaganje u Srbiju kao partnera, kao državu kandidata, koja se priprema za članstvo u EU, kazala je Miščević.

Dodala je da se time „potvrdjuje da nas upravo najsnažnija država članica EU vidi jasno na putu evropskih integracija“.

Miščević je rekla da ta pomoć i podrška ide u izgradnju administrativnih kapaciteta, reformu državne uprave kroz programe GIZ-a, ali i unapredjenje vladavine prava, unapredjenje oblasti zaštite životne sredine, vodosnabdevanje i inkluziju Roma.

  • To je jedna značajna podrška procesu evropske integracije ove države, poručila je  Miščević i izrazila nadu da će saradnja u budućnosti biti još bolja.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je Grad Kragujevac u saradnji sa GIZ-om realizovao do sada različite projekte. Jedan od projekata je dualni obrazovni program u Srednjoj tehničkoj školi koji pomaže u obuci učenika za potrebe lokalne privrede. Pored toga, realizovan je i projekat fokusiran na energetsku efikasnost u javnim zgradama, uključujući škole. Kragujevac takođe radi na implementaciji Nacionalne strategije za inkluziju Roma i razvio je niz integrisanih mera za podršku socijalnom i ekonomskom uključivanju ove manjinske grupe.

  • Kragujevac može da posluži kao model za druge lokalne samouprave u Srbiji i verujem da smo upravo zbog toga i izabrani za domaćina manifestacije 20+ godina Nemačko-srpske razvojne saradnje, zaključio je gradonačelnik Dašić.

Na centralnoj bini smenjivale su se plesne i muzičke grupe, a posetioci su zainteresovano obilazili štandove, na kojima su mogli da se upoznaju sa ključnim dostignućima i projektima Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovedenim u Kragujevcu i u Srbiji, ali i da učestvuju u mnogim zanimljivim aktivnostima na temu ekologije i održivosti. Gosti su posebno uživali u nemačkim kulinarskim specijalitetima, kao i u brojnim poklonima koji su tom prilikom podeljeni.

Ceo događaj bio je u znaku održivosti i zaštite životne sredine, a u toku manifestacije u Dečijem kutku se gradio hotel za insekte, koji je potom svečano instaliran u Velikom parku kao poklon Gradu Kragujevcu od nemačkih partnera, ali i kao simboličan početak predstojeće manifestacije Klimatska nedelja koju Nemačka organizuje u Srbiji. Dobra muzika, ukusna hrana i piće, radionice za decu, nagradna tombola u okviru koje je srećnim dobitnicima poklonjeno 10 bicikala i brojni drugi sadržaji doprineli su tome da ovaj događaj u slavu prijateljskih odnosa dveju zemalja, Nemačke i Srbije, postane nezaboravna uspomena za sve posetioce. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.