Nenad Đorđević o topovima i Čaurnici: Manjak informacija budi sumnju

Grad Komentar

Topovi ispred Čaurnice, koji predstavljaju jedan od simbola grada Kragujevca koji je u gradskom grbu, jedan od najbitnijih delova prošlosti ali i sadašnjosti našeg grada izazvao je ovih dana veliku polemiku u medijima ali i više u javnosti Kragujevca.

Šta se desilo sa njima? Da bismo to shvatili, trebalo bi da znamo nekoliko činjenicama počevši od značaja muzeja Stara livnica koji pripada fabrici Zastava oružje, pa do zaštite.

Muzej Stara livnica kojoj pripadaju topovi koji su se nalazili ispred Čaurnice, u nadleznosti je republičkih organa zastite, kao i centralne ustanove koja se bavi starim naoružanjem a to je Vojni muzej na Kalemegdanu.

Za buru negodovanja krivo je zakazivanje dostupnosti informacija. Zakazala je i lokalna vlast, koja nije na vreme dala inforaciju o tome šta je sa topovima.

Pošto je u prethodnom periodu bilo više puta ugroženo spomeničko nasleđe, javile su se mnoge netačne priče. Sve u svemu stari topovi su na sigurnom, što je najbitnije a ova situacije je možda opomena nadležnim medijima koji su i dalje u vlasništvu grada, ali i javnom servisu, da pravovremeno reaguju u pogledu informisanja.

Autor je istoričar iz Kragujevca
Tagovi:

1 thought on “Nenad Đorđević o topovima i Čaurnici: Manjak informacija budi sumnju

  1. Profesore dajte nam malo vise informacija, odrzite jedno predavanje na temu caurnice i topolivnice da vide neznalice o cemu je ovde rec..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.