Nenad Popović o budućim projektima i mogućnosti revitalizacije jednog dela Kneževog arsenala (VIDEO)

Društvo Grad

Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, predstavio je ideju programa EU PRO Plus o valorizaciji kulturno-istorijskog nasleđa u svrhe društveno-ekonomskog razvoja. Projekat podrazumeva revitalizaciju određenih kulturnih i istorijskih znamenitosti Šumadije i njihovo povezivanje. Za Kragujevac postoji mogućnost revitalizacije Kneževog arsenala, tačnije platoa na kome se održava Arsenal fest.

  • U okviru programa EU PRO Plus pre godinu dana započeto je nešto što je novina i u evropskim okvirima, a u Srbiji apsolutna. Taj mehanizam se zove Integrisana teritorijalna investicija. To je jedan novi mehanizam kohezione politike Evropske Unije.

Popović je objasnio da su formirana partnerstva na nekoliko teritorija u čitavoj našoj zemlji, oko Užica, Zaječara, Kragujevca, Niša i Pirota koja obuhvataju po nekoliko lokalnih samouprava, pri čemu su, kako kaže, oni najveće partnerstvo u čitavoj Srbiji.

  • Ceo Šumadijski upravni okrug je u tom jednom velikom partnerstvu, svih šest lokalnih samouprava, grad Kragujevac i mi kao Regionalna razvojna agencija koji taj proces nosimo i kordiniramo. Ideja je da se napravi jedna dugoročna strategija integrisane teritorijalne investicije. S obzirom na to da mi nemamo administrativne regije, ovo je jedan interesantan model da se u praksi primeni politika razvoja jedne teritorije koja je na određen način funkcionalno povezana. Šumadija jeste funkcionalno povezana celina, industrijski, obrazovno, turistički. Postoje brojne veze između lokalnih samouprava.

Strategija koja se izrađuje je na period od dvadesetak godina, a krajem maja održaće se skup gde će strategija biti predstavljena. Strategija je kao dokument, objašnjava Popović, izuzetno bitna jer daje pravce razvoja. Pored dokumenta, postoje i mehanizmi koji će omogućiti njegovu realizaciju.

  • Mi smo ovde, za razliku od drugih teritorija koje sam naveo, napravili jedan potpuno održivi upravljački mehanizam, a to je Savet okruga, u njemu sede načelnik okruga, gradonačelnik Kragujevca i svi predsednici opština. Mi smo napravili potpunu administrativnu i upravljačku održivost.

O finansijskom segmentu Popović kaže da ovaj program koji sprovodi EU PRO PLUS ima fond od 10 miliona evra za realizaciju pilot projekata. Ta suma će biti iskorišćena da se „pilotira” jedan broj projekata za koje, u ovom trenutku, postoje najrealniji razlozi da budu kandidovani i da se realizuju u relativno brzom vremenskom roku.

  • Jedan od operativnih prioriteta koje smo definisali sada je valorizacija kulturno-istorijskog nasleđa u svrhe društveno-ekonomskog razvoja. To znači da ćemo pokušati da povežemo nekoliko lokaliteta koji postoje na čitavoj teritoriji.

U saradnji sa opština identifikovano je nekoliko tačaka koje će se povezivati. Popović navodi da u Aranđelovcu imamo staru zgradu Suda koja bi trebalo da bude revitalizovana u kontekstu nekog multifunkcionalnog omladinskog centra, u Topoli je to jedan od gradskih trgova pored Karađorđevog grada. U Kniću će se pokušati revitalizacija Boračke tvrđave, u Batočini je reč o jednom arheološkom nalazištu, a u Lapovu se razmatra uređenje gradskog jezgra u kontekstu Lapova kao grada železnice, u Rači će se pokušati sa intervencijom Karađorđevog doma.

Zajedno sa Gradom, u Kragujevcu će se pokušati sa iniciranjem početka revitalizacije jednog dela Vojno-tehničkog zavoda, poznatijeg kao Knežev arsenal, i to platoa pored Mašinske radionice gde se održava Arsenal fest. Cilj je da se pokaže da taj deo grada može da ima i neke druge funkcionalnosti, a ne samo s vremena na vreme u toku održavanja muzičkog festivala. Budući da je samo taj prostor Kneževog arsenala u vlasništvu grada, on je i obuhvaćen ovim projektom, ono što je važno jeste da budući revitalizovan prostor bude održiv i da podstakne na uređenje i drugih delova velikog kompleksa VTZ-a.

  • Ono što je tu ključno nije samo koncept baziran na tome da rekonstruišemo sve te tačke, već da se one na odgovarajući način povežu i da se to sa jedne strane na jedan adekvatan način približi, kako stanovništvu naše teritorije, tako i ljudima koji dolaze na ovu teritoriju, ističe Nenad Popović.

On kaže da su pre godinu dana napravili destinacijsku menadžment organizaciju, to jest jednu vrstu preduzeća koje na neki način upravlja regionalnom turističkom ponudom, to je trenutno ogranak agencije sa idejom da preraste u potpuno nezavisno pravno lice gde će postojati značajan udeo privatnog sektora. Ta organizacija, naglašava Nenad, daće i „nervni sistem i krvotok ovom velikom projektu”.

Popović dodaje da će nakon usvajanja strategije, EU objaviti javni poziv za podnošenje predloga projekata za ove teritorije. Posebno ističe da će biti važno na koji način će se revitalizovan prostor koristiti. Nije ideja da se to napravi, pa da stoji, već da tu dolaze ljudi, da postoje određeni sadržaji.

Piše: Sandra Solujić
Fotografije: Sandra Solujić

Tagovi:

1 thoughts on “Nenad Popović o budućim projektima i mogućnosti revitalizacije jednog dela Kneževog arsenala (VIDEO)

  1. Pa arsenal ima funkcionalnost – parking prostor, posto kao grad to i zasluzujemo. Uskoro ce tu blizu i neki pivski hab, jer smo kao grad to zasluzili. Imamo i novi zatvor u Petrovcu. Svi na kraju dobiju ono sto zasluze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.