Nerpocenjiv značaj malih i srednjih preduzeća za ekonomiju Srbije

Društvo Ekonomija

Predsednica Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Kori Udovički izjavila je da mala i srednja preduzeća (MSP) imaju neprocenjiv značaj za ekonomiju Srbije.

MSP u Srbiji zapošljavaju skoro milion ljudi odnosno 45 odsto svih zaposlenih. U svakoj zemlji ona su kičma ekonomije zato što je u njima najviše radnih mesta, zato što njihovo preduzetništvo podstiče napredak, izjavila je FoNetu Udovički.

Ona je istakla da su u Srbiji MSP još važnija zato što su „očuvala i obnavljaju neka industrijska znanja koja smo imali, a u velikoj meri izgubili sa raspadom velikih socijalističkih sistema“.

Udovički je navela da se veći broj domaćih MSP uspešno internacionalizuje i otvara firme u inostranstvu, a da ostalim MSP treba napraviti ambijent u kome mogu da dobiju uslove i usluge koje svuda u svetu pruža država.

Ne pomoć već obrazovanje, infrastrukturu kvaliteta i standarde, obuke i naravno pristup finansijama, rekla je Udovički.

Navela je da je Razvojna agencija Srbije počela da uvodi programe podrške MSP da se razviju i postanu dobavljači multinacionalnih kompanija, ali i domaćih uspešnih preduzeća.

Cilj je  da ta preduzeća povuku manje firme, a da se ona profilišu na proizvodima veće dodatne vrednosti, kazala je Udovički.

Danas se u MIND Parku u Kragujevcu, održava završna konferencija i izložba pod nazivom „MSP Srbije 2030: MSP100 Expo“.

Konferenciju su organizovali CEVES i MIND Park, a u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju sprovodi GIZ uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke. Konferenciju je podržala i Ambasada Slovenije.

Udovički je podsetila da u okviru Platforme za opštedruštveni dijalog „Održivi razvoj za sve“, u kontekstu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 Ujedinjenih nacija, CEVES već više od dve godine vodi dijalog sa ključnim srpskim preduzetnicima o potrebama razvoja srpske privrede, radi prepoznavanja i pokretanja inicijativa koje će doprineti ostvarivanju ove vizije do 2030. godine.

U okviru izložbenog dela konferencije, svako od MSP 100 predstavlja svoja dostignuća i doprinos zajednici i održivom razvoju.

Na dva konferencijska panela i tri okrugla razgovara se o potencijalu za razvoj MSP, primerima iz sveta, glavnim temama i izazovima relevantnim za dalji razvoj MSP.

Fotografije: Centar za visoke ekonomske studije
Tagovi:

1 thought on “Nerpocenjiv značaj malih i srednjih preduzeća za ekonomiju Srbije

  1. Ovaj odrziva kao nekada sto je bila guverner koja nista za zemlju uradila nije.
    Mala i srednja preduzeca (SMB) jesu i jedina sansa da Srbija krene napred i bude u toku sa globalni tehnoloskim razvojem ali jednostavno celu pricu koce prijatelji doticne kao i sami politicar ali boga mi i pojedini drzavni organi i firme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.