Nešić u Narodnoj skupštini Republike Srbije o lošem rukovođenju Energetike

Politika

Nikola Nešić, narodni poslanik iz Kragujevca stranke Zajedno (koalicija Moramo), sednicu Odbora za privredu u Narodnoj skupštini Republike Srbije pretvorio je u raspravu o kragujevačkoj Energetici.

„Kao narodni poslanik tražio sam i institirao da od sada u svakom izveštaju skupštinskog odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, mora da stoji trenutni status „Energetike“. Obaveza prema sporazumu sa MMF-om je izrađen Nacrt zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije i smatram da u sklopu izveštaja je važno da sva privredna društva koja su u velikom problemu budu predmet izveštaja i da se na tri meseca prati razvoj događaja.

Iskazao sam brigu zbog lošeg rukovođenja Energetike Kragujevac i da 2021. godine gubitak je bio 5 miliona dinara, 2022. gubitak je bio 560 miliona, a sada je gubitak čak 860 miliona dinara i to planiran 2023. 

Pitao sam kako će da izmiruju obaveze kada su fakture samo za gas 230 miliona a mesečno se fakturiše 200 miliona dinara? Gde su ostali troškovi? Ukupno dugovanje je čak 12 milijardi dinara.

Pitao sam kako će platiti sada račun za gas?

Kako će finansirati racionalizaciju radnika?

Odgovor sam dobio od Dragana Ugričića, spremnog da odgovori na svako pitanje na čemu želim da se javno zahvalim, a odgovori su sledeći:

– Plan države Srbije je da se veći deo duga se reši preko UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije) konvertuje u EPS (8 milijardi je dug ka EPS-u), zato EPS ustupi prava državi Srbiji kao osnivači, a zatim država Srbija to da na upravljanje lokalnoj samoupravi ali ovaj put bez dugova;

– Energetika je u postupku privatizacije i za racionalizaciju kadrova koristiće se sredstva tranzicionog fonda u okviru Ministarstva rada i to je i mehanizam zašto se ovo preduzeće nalazi u ovom statusu i nakon toga će se zameniti loš menadžment jer im je sada teško da kao država sagledaju sve probleme.

Kako će platiti sada sva dugovanja i izbeći blokadu, nisam nažalost uspeo da dobijem sem uverenja da će građani imati grejanja uprkos svim problemima.

Želeo bih da dodam, da je kolega narodni poslanik Dalibor Jekić iz Kragujevca se takođe aktivno uključio u raspravu.

Kao i do sada stranka „Zajedno“ će pratiti sva preduzeća, lokalna ili republička kako bismo teme držali u fokusu.“

1 thoughts on “Nešić u Narodnoj skupštini Republike Srbije o lošem rukovođenju Energetike

 1. Oba g-dina ocigledno kao da nisu iz Kragujevca ili se prave naivni.

  Pored toga g-din. Jekic je doveo SNS na vlastu u Kragujevcu i kao zahvalnost je unapredjen u Energetici.
  Takodje isti g-din. zna da misli da je iznad zakao kao i ovi iz SNS i menadzmenta iz Energetike po principu zato sto nam se moze.

  Sto se tice kvalifikacija da upravljaju i rade na poslovima u Energetici koji su im povereni je takodje diskutabilno kada se zna da recimo su u jednom delu cak i poslovne knjige istog DOO sporne i nezakonite. Nepostovanje zakona o obligacionim odnosima, zakona o energetici i sl. su samo jedan deo gde Energetika ima jako problematicne stvari a ima odgovarajuce sluzbe i sektore.

  Na sve to treba dodati i cinjenicu da sto se tice gradjana grada Kragujevca, Energetika se unazad decenijama krije iza JSP Kragujevac.

  JSP Kragujevac je inace olicenje lose poslovne prakse i cije poslovanje je mnogo problematicno unazad 15 godina i iz ugla zakona je zrelo za posetu drzavnih organa sto se izbegava a sve na stetu gradjana.

  Kada se sve sabere ovde je ocigledno potrebno ozibljno provetravanje jer i sami kazu da je trenutno i dosadasnji menadzment bio nesposoban, dakle muljali su i muljaju i dalje ali eto neka ih?

  Ovo samo moze kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.