Mesto: Beograd Datum: Sun Nov 27 13:30:47 CET 2022 Dogadjaj: POLITIKA – Konferencija za novinare potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića i generalnog sekretara Peđe Mitrovića na temu „Budžet za 2023. i Zakon o porezu na ekstraprofit. Fotoreporter: Milica Vučković Ličnosti: Dušan Nikezić Izvor: FoNet

Nikezić: Od Vučićevog obećanja da će garancija države za depozite u bankama biti 100.000 evra nije se desilo ništa

Politika

Izjavu potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića prenosimo u celosti:

„Aleksandar Vučić je još 16. marta najavio povećanje garancije države za depozite u bankama sa 50.000 evra na 100.000 evra i oročio: „u narednih mesec dana donećemo odluku po tom pitanju“. Prošlo je četiri meseca i nije se desilo ništa.

Nije jasno u čemu je problem, ako se već hvali da nam je „finansijski sistem stabilan“ i da na računu države imamo „preteranu likvidnost“?

Sistem osiguranja depozita ne obuhvata samo novac koji na račune u bankama polože građani, već i preduzetnici, mikro, male i srednje firme, a svima bi im značila veća sigurnost depozita, u vreme kada se banke širom sveta i dalje suočavaju sa krizom likvidnosti.

Povećanjem garantovanog iznosa država bi, u slučaju propasti i likvidacije neke od  banaka, imala obavezu da svim deponentima isplati garantovani iznos do 100 000 evra, čime bi i u praksi dokazala da fnansijska stabilnost nije ugrožena.

Zato Stranka slobode i pravde zahteva da se Srbija, i u ovom segmentu, usaglasi sa standardima EU, tako što će Agencija za osiguranje depozita odmah povećati garanciju države za depozite u bankama na 100.000 evra.“

Foto: Milica Vučković

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.