Nikola Nešić: Gde je sada moj voljeni Kragujevac

Komentar Politika

Dan grada je. Pravi trenutak da sagledamo u čemu smo sve nekad bili prvi, a gde smo sada: Kragujevac je bio PRVA PRESTONICA moderne Srbije. DANAS nas autoputevi zaobilaze (Miloš Veliki, Moravski i Šumadijski koridor), železnica nije ni u najavama, možda se izborimo tek za pristupnu saobraćajnicu ili koji kilometar obilaznice.

PRVI USTAV moderne Srbije napisan je u Kragujevcu, a donet je na Sretenje 1835. godine. DANAS Ustav ne poštuje nijedna struktura vlasti. Sve što je ostalo je sećanje…

PRVE NOVINE štampane su u Kragujevcu 1834. godine. DANAS lokalni mediji u gradu opstaju, pre svega, zahvaljujući novinarima koji iznad ličnih interesa vole i rade svoj posao i donatorima koji razumuju VREDNOST istinitog, objektivnog i pravovremenog informisanja.

PRVA SRPSKA GIMNAZIJA osnovana je 1833. godine. DANAS i dalje garantuje kvalitet i kandiduje učesnike za svetska takmičenja, ali im novac za to prikljupljamo preko donacija. PRVI UNIVERZITET – viša škola (Licej) – osnovan je u Kragujevcu 1838. godine. DANAS studenata ima sve manje, a sistemskog rešenja za ovaj problem nema. Zgrada Filuma mogla bi u Ginisovu knjigu po broju predizbornih obećanja, a u relanosti postoji 20 godina i ima 1 500 studenata „beskućnika“.

PRVO POZORIŠTE u savremenoj Srbiji počinje da radi 1834. DANAS prokišnjava, a na glumce preko reflektora na sceni sliva se voda. Vremenski uslov su reditelji našeg pozorišta.

PRVI SUD potiče iz 1820 godine. DANAS zgrada stoji prazna, čekajući neka „bolja“ vremena, prešla je put od suda do dekorativnog objekta.

PRVA APOTEKA osnovana je 1822. godine. DANAS aktuelna vlast ne može ni da upravlja Apotekarskom ustanovom, pa je daje na koncesiju.

PRVI ORKESTAR osnovan je 1831. godine. DANAS na koncertima u Kolarčevoj zadužbini često nema učesnika sa boravištem u Kragujevcu. Gde li su studenti i profesori FILUM-a, zar baš niko da ne predstavlja Kragujevac? PRVI BAL održan je oktobra 1834. DANAS su takvi društveni događaji mogući samo u mašti. PRVI TOP izliven je 1853. godine. DANAS je fabrika Zastava oružje u tolikim dugovima da je svaki mesec pitanje opstanka, koji zavisi od nečije dobre volje. Tužna, ali istinita realnost.

PRVA SIJALICA zasijala je u Kragujevcu 1884. DANAS i ne radi, a i zašto bi, kada ceo Vojno tehnički zavod propada, pa bolje i da se ne vidi.

Bez obzira na sve, SREĆAN DAN GRADA! Da uz osmeh probudimo Kragujevčanke i Kragujevčane kako bismo zajedničkim snagama vratili Kragujevac na mesto koje mu pripada. Da se njime ponosimo svi mi, ali i cela naša Srbija.

Autor je šef odborničke grupe NOVA SNAGA KG – ZAJEDNO, ŠUMADIJSKA REGIJA
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.