NIN: SRPSKO ORUŽJE JERMENIJI IZVOZIO SLOBODAN TEŠIĆ

Društvo Ekonomija

Dokumenti do kojih je došao NIN pokazuju, da je firma Vektura trans, koja je pod kontrolom Slobodana Tešića, jednog od finansijera SNS-a, izvozila velike količine oružja iz fabrika Krušik iz Valjeva, Prva petoletka iz Trstenika i Zastava oružje iz Kragujevca u Jermeniju koja je u sukobu sa Azerbjdžanom oko oblasti Nagorno Karabah. Tako su odnosi Srbije i Azerbejdžana, koja je jedna od šest zemalja u svetu sa kojom naša država ima potpisane sporazume o strateškom partnerstvu, dovedeni u pitanje, navodi se u novom broju NIN-a.

Poslednji sukobi Azerbejdžana i Jermenije izbili 12. jula 2020, a samo par dana kasnije, 14. i 15. jula oružje iz srpskih fabrika otpremljeno je sa niškog aerodroma Konstantin Veliki na aerodrom u blizini Jerevana, glavnog grada Jermenije.

NIN otkriva i još 16 letova u 2019. sa oružjem iz srpskih fabrika koje je sa niškog i beogradskog aerodroma Nikola Tesla otpremano do aerodroma kod Jerevana.

Prema dokumentima u koje je NIN imao uvid trebalo je da bude isporučeno 142.000 mina različitih kalibara i 10 raketa Grad od 122 milimetra iz fabrike Krušik. Takođe, ugovoreno je i prevezeno najmanje 100 minobacača za mine kalibra 120 milimetara iz Prve petoletke i tri protivavionska topa kalibra 20 milimetara oznake M55A4 iz Zastava oružja.

Ovo oružje predmet je ugovora koje je Tešićeva Vektura trans sklopila sa Ministarstvom odbrane Republike Jermenije 2018. Dok je u maju 2018, kako se sam hvalio, predsednik Aleksandar Vučić dobijao počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško parnerstvo i niz biletarnih sporuzuma, Tešićeva Vektura trans je te godine samo sa Krušikom potpisala četiri ugovora za isporuku oružja Jermeniji, navodi NIN. Jedan ugovor potpisan je pre, a tri posle njegove posete. Vrednost tih ugovora bila je ukupno 5.864.364 evra i 5.315.520 američkih dolara.

Piše: Nova.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.