„Nosilac Bogojavljenskog krsta časti” drugi put po redu Kragujevčanin Lazar Maksimović (VIDEO)

Društvo Grad naslov Video

Versko-sportska manifestacija „Plivanje za Krst časni” održana je tradicionalno i ovog 19. januara. Na Bogojavljenje, na Šumaričkom jezeru plivalo je 92 plivača, među kojima je bilo i dece. Ovogodišnji „nosilac Bogojavljenskog krsta časti” je dvadesetdvogodišnji Kragujevčanin Lazar Maksimović.

Lazaru je ovo drugi put da dopliva prvi do Časnog krsta, a već četiri godine je deo ove manifestacije.

  • Osećaj je lep i svake godine ću se potruditi da osvojim, treba što više ljudi da se prijavi i da pliva, istakao je Lazar Maksimović.

Pre nego što su takmičari ušli u jezero i zaplivali, sveštenici su blagosiljali sve učesnike. Naša ekipa porazgovarala je sa nekoliko učesnika, među kojima su se našli najmlađi i najstariji učesnici.

Najmlađa učesnica Nikolija Prokić prvi put je učestvovala, a društvo su joj pravili rođeni brat i sestra Tadija i Nikolina, koji Bogojavljenje na ovaj način obeležavaju drugi i treći put. Sve troje treniraju plivanje i kažu da na ovaj dan uvek sve prođe odlično.

Jedanaestogodišnji Đorđe Jovanović, još jedan je mladi učesnik kome je ovo prvo iskustvo, rekao je da se sa ocem pripremao i da veliku zahvalnost duguje roditeljima i svešteniku Urošu Kostiću. I Mihajlu Vukojčiću je ovo bio prvi put da pliva za Časni krst.

  • Dugo se pripremam, vežbam, kupam se hladnom vodom, jer je mnogo bitna priprema. Znači mi učešće, jer je ovo mnogo lep običaj, istakao je Đorđe.

Ristović Tamara je, takođe, prvi put plivala, a želja za to postojala je odavno, istakla je ona. Najstariji takmičar Micko Jakovljević deo je manifestacije već 16 godina, a vitešku titulu nosioca Časnog krsta osvojio je 2018. godine sa svojih 60 godina. Njegove pripreme ogledale su se kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu. O tome koliko su mladi zainteresovani za ovakav događaj, on je naveo: „Hvala Bogu mladih ima, vraćaju se, bez Boga nikuda, ni preko praga”.

Nakon plivanja svim učenicima uručene su zahvlanice.

„Plivanje za Krst časni”, uz pomoć donatora i kragujevačkih preduzeća organizuju Grad Kragujevac i Šumadijska eparhija, odnosno Sportsko privredno društvo „Radnički”, dok je Gradska turistička organizacija „Kragujevac” suorganizator ovog događaja.

Piše: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.